Yvan Nkundumugisha
Volledig scherm
PREMIUM
Yvan Nkundumugisha © Pix4Profs-Ron Magielse

Yvan Nkundumugisha: ‘Voetbal heeft mij geholpen om me hier thuis te voelen’

Hij verhuisde op zijn twaalfde van Burundi naar Nederland en heeft hier zijn draai gevonden: Yvan Nkundumugisha (24) mocht bij NAC dromen van profvoetbal, maar geniet nu bij zijn club Rood-Wit. Dit is zijn verhaal.

,,Ik ben opgegroeid in Burundi, Afrika. Daar heb ik de eerste twaalf jaar van mijn leven gewoond. Mijn jeugd was prima, voor het grootste deel. Ik zat gewoon op school, had vriendjes en was altijd buiten. Ik zat op basketbal, voetballen deed ik op straat met jongens uit de buurt. Maar het leven daar was onstabiel. Als je thuis kwam, hoorde je dat er dingen niet klopten in het land. Dat mensen voor niks werden opgepakt. We konden niet blijven, er zat en zit nog altijd een dictator. Dus toen zijn we naar Nederland verhuisd: mijn moeder, mijn broer, zus, zusje en ik. Mijn vader overleed toen ik negen was.”

  1. KNVB, ING en internationals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    KNVB, ING en internatio­nals doneren 11 miljoen euro aan Nederlands voetbal

    De KNVB heeft samen met sponsor ING en de Oranje-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.