Volledig scherm
Vreugde in het RBC-kamp na de treffer van Cales tegen Sparta. © Con Clasquin

RBC pakte negentien jaar geleden op sensationele wijze historische eredivisiezege

Inmiddels is de betaalde voetbaltak van RBC al ruim acht jaar geleden failliet verklaard, maar negentien jaar geleden leefde de Roosendaalse supporter in zijn hoogtijdagen. Voor het eerst in de historie van de club werd een eredivisiewedstrijd gewonnen. Op bezoek bij Sparta werd in een krankzinnig duel een zege geboekt (3-5).

De vuurdoop in de eredivisie was - enkele maanden na de historische promotie - aanvankelijk zwaar voor de Roosendaalers. Door verdienstelijk en onbevangen te spelen oogstte RBC lof, maar punten werden er de eerste vier duels niet vergaard. Tot op 10 september 2000 trainer Robert Maaskant zijn manschappen de wei van het Kasteel op het Rotterdamse Spangen instuurde. 

Op dat moment wordt Maaskant door voetballend Nederland bewierookt en is hij gebombardeerd tot de kroonprins van het Nederlandse trainersgilde. De prestatie die hij leverde door met het dan nietige RBC te promoveren is er een van de buitencategorie. Voor het duel met Sparta kiest Maaskant na vier nederlagen voor een aantal wijzigingen. Want ondanks dat RBC een vreemde eend in de bijt is, wil de ploeg voorkomen dat het eredivisieschap tot een jaartje meekijken beperkt blijft.  

John Veldman, Regi Blinker, Maarten Schops en Marcel van Helmond worden in tegenstelling tot het vorige duel met NAC (0-1 nederlaag) aan de kant gehouden. De oefenmeester, momenteel in de eredivisie actief voor VVV-Venlo, geeft de voorkeur aan Marcel Cas, Remco Heerkens, Darl Douglas en Martijn van Galen. Concurrent Sparta wordt geleid door latere RBC-trainer Dolf Roks, terwijl ook de lepe aanvalsleider Ali Elkattabi later voor de club actief zal zijn. René Temmink is de man die de fluit hanteert.

Geest terug in de fles

De start op het Kasteel is voortvarend. Het is Damiën Hertog die na uitstekend voorwerk van huidig Groen Wit-trainer Martijn van Galen vogelvrij de openingstreffer tegen de touwen kan werken. De ongrijpbare Elkhattabi maakt de achterstand van de gastheren nog voor de rust echter om. Sterker, Anders Nielsen maakt het - terwijl de thee al bijna ingeschonken is - nog erger voor de ploeg van Maaskant. Marvin Brunswijk zorgt na een hoekschop meteen de aansluitingstreffer, waardoor de geest terug in de fles is.

Volledig scherm
Louis van Gaal op de tribune bij Sparta - RBC (2000). © Con Clasquin

Wat men op Spangen in de thee heeft gedaan, is nog altijd niet bekend, maar RBC raast het eerste kwartier na de rust over het veld. Nog voor de zestigste minuut worden de Spartanen in een knotsgekke fase over de knie gelegd. Onder toeziend oog van Louis van Gaal draait RBC via Marcel van Helmond, Gijs Cales en Henk Vos het duel volledig om. Na vier duels zonder punten hebben de Roosendaalers eindelijk hun eerste resultaat in de eredivisie: 3-5.

Nog drie zeges zullen dat seizoen volgen. Verder wordt RBC tijdens het debuutseizoen hard met de neus op de feiten gedrukt en degradeert. Voor eredivisievoetbal in Roosendaal is meer kwaliteit nodig. Met een puntentotaal van vijftien daalt RBC weer af. Een jaar later keert de ploeg echter meteen terug, waarna een beter figuur geslagen wordt. 

Sparta - RBC Roosendaal: 3-5 (3-2)
Scoreverloop: 
17' 0-1 Damiën Hertog
34' 1-1 Ali Elkhattabi
38' 2-1 Elkhattabi
44' 3-1 Anders Nielsen
45' 3-2 Marvin Brunswijk
47' 3-3 Marcel van Helmond
50' 3-4 Gijs Cales
59' 3-5 Henk Vos

Opstelling RBC: Sieb Dijkstra; Marvin Brunswijk, Eric Hellemons, Martijn Kuiper, Marcel Cas; Remco Heerkens, Damiën Hertog; Gijs Cales, Darl Douglas, Martijn van Galen; Henk Vos.