Volledig scherm
PREMIUM
Peter Maas © roy lazet

Peter Maas de nieuwe Hoofd Scouting van NAC: ‘Hij is een klasbak, een winnaar pur sang’

NAC investeert in de eigen organisatie en stelt Peter Maas aan als Hoofd Scouting. Met superscout Riemer van de Velde als leermeester heeft Maas in Heerenveen de fijne kneepjes van het vak geleerd.

,,Peter is gedreven en voetbalgek. Zijn werkethiek is bovengemiddeld en hij heeft absoluut een eigen mening.” De levenspaden van oud-trainer Foppe de Haan en Peter Maas kruisen elkaar sinds een jaar of acht; eerst in Tuvalu, later in Heerenveen. ,,Als je iets echt wil veranderen, moet je hem de tijd geven. Ik zeg altijd: Je kan ze beter bij de kop dan bij de kont hebben.”

De nieuwe leiding van NAC is dezelfde mening toegedaan en stelt Maas daarom per 1 augustus voor onbepaalde tijd aan als Hoofd Scouting. De 49-jarige Roosendaler is in West-Brabant vooral bekend als succesvol amateurtrainer van WDS’19, Steenbergen, Baronie en Halsteren. Met al die clubs werd hij kampioen, van de vijfde klasse tot de hoofdklasse. Vanaf 2014 is hij international scout van sc Heerenveen met als werkgebied Nederland, België, Scandinavië en de Balkan.

,,Toen Heerenveen een scout zocht, dacht ik aan Peter. Hij spreekt Frans, Duits, Engels en redelijk Italiaans en Servisch. Hij kan zich prima redden in het buitenland”, zegt De Haan die in 2011 een aantal maanden met Maas op Tuvalu verbleef. ,,Uit Zweden heeft hij Zeneli aangebracht, later kwam hij weer met Dumfries.”

Volledig scherm
De wegen van Foppe de Haan en Peter Maas kruisen elkaar sinds een jaar of acht. © ANP

Beide spelers zijn vervolgens met een miljoenenwinst verkocht. ,,Ik heb ook aanvaringen met hem gehad, want hij is niet makkelijk. Maar dat is dan puur zakelijk. Structuur aanbrengen, taken verdelen, mensen aanspreken en aansturen; dat kan hij prima. Bij Heerenveen werkte hij in het begin samen met Riemer van der Velde (oud-voorzitter, red.); de beste scout van Nederland omdat hij ongelofelijk goed kan kijken. Peter is zo’n type die uitdaging nodig heeft, hij mag nu laten zien wat hij van Riemer geleerd heeft.”