Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer
Volledig scherm
Premier Mark Rutte in de Tweede Kamer © ANP

Kamer herdenkt aanslagen Sri Lanka: ‘Een laffe terreurdaad’

De Tweede Kamer herdacht vanmiddag de bloedige aanslagen op Pasen in Sri Lanka. ,,Een laffe terreurdaad’’, zei Kamervoorzitter Khadija Arib. ,,Hele gezinnen zijn verscheurd, zomaar vanuit het niets.’’

De islamitische terroristen kozen doelbewust voor christelijke doelen en plekken waar westerse toeristen samenkomen, laakte Arib het geweld. Na een periode van vrede na een jarenlange burgeroorlog wenst zij de mensen in Sri Lanka toe dat ze opnieuw de veerkracht vinden om op te staan. ,,Dat ze opnieuw laten zien dat de onderlinge saamhorigheid sterker is dan terreur en laf geweld.’’ De ambassadeur van Sri Lanka was aanwezig bij de herdenking.

Ook minister-president Mark Rutte stond stil wat hij ‘een serie weerzinwekkende aanslagen’, noemde. Hij zei dat Nederland klaar staat om te helpen als dat nodig is. ,,Ons hart en onze gedachten zijn bij de slachtoffers, de gewonden en hun families.’’

Noodtoestand

In Sri Lanka zijn vandaag drie minuten stilte gehouden voor de slachtoffers van de paasaanslagen op kerken en hotels. Het dodental is vandaag bijgesteld naar 310 nadat weer slachtoffers aan hun verwondingen waren overleden. Bij overheidsgebouwen hangen vlaggen halfstok. President Maithripala Sirisena heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor leger en politie ruimere bevoegdheden krijgen zoals huiszoekingen en detentie van personen. 

De politie heeft de afgelopen dagen veertig aanhoudingen verricht. Onder de arrestanten zou de bestuurder van een busje zijn die een aantal van de aanslagplegers heeft vervoerd en de eigenaar van een huis waar een aantal van hen hadden verbleven. 

Lees alles over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier