Politiemensen en priesters vlak na de aanslagen in Colombo, Sri Lanka.
Volledig scherm
Politiemensen en priesters vlak na de aanslagen in Colombo, Sri Lanka. © EPA

'Aanslag vierde hotel ging niet door'

Gasten en medewerkers van een vierde luxehotel in Sri Lanka zijn mogelijk aan de dood ontsnapt. Bronnen binnen de politie zeggen dat extremisten nog een aanslag wilden plegen, maar dat plan mislukte of ging niet door.

De man die de aanslag had moeten plegen, deed dat uiteindelijk niet. Hij ging wel naar het hotel. Het is mogelijk dat hij zich daar bedacht of dat zijn explosieven niet werkten. Ingewijden zeggen niet welk hotel het doelwit zou zijn geweest.

Volgens een van de bronnen werden medewerkers achterdochtig na de aanval op een ander hotel. Daarop spoorden de autoriteiten de man op. De vermeende extremist zou zich alsnog hebben opgeblazen tijdens een confrontatie met de politie. Daarbij vielen ook twee andere doden.

De aanslagen op kerken en hotels hebben het leven gekost aan zeker 321 mensen. Twee van de daders zouden broers zijn geweest. Zij bliezen zich op terwijl gasten hun ontbijt haalden in hotels Shangri-La en Cinnamon Grand, zegt een anonieme onderzoeker.

Zie voor het nieuws over de aanslagen in Sri Lanka ons dossier.

 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.