Volledig scherm
© Mark Rutte. ANP

Politici reageren op aanslag: Londen in het hart geraakt

Diverse politici uit landen over de gehele wereld hebben vandaag met afschuw gereageerd op de aanslagen in Londen. Minister-president Mark Rutte heeft onder meer via Twitter gereageerd op de gebeurtenissen in Londen. 

De premier zegt geschrokken te zijn van de 'afschuwelijke beelden' uit Londen. ,,De stad is in het hart geraakt. We leven mee met de Britten'', aldus de minister-president vandaag in een eerste reactie. ,,Maar de waarden die Westminster vertegenwoordigt zijn sterker dan haat'', verzekert hij.

Rutte heeft namens alle Nederlanders zijn Britse collega Theresa May ,,onze gevoelens van ontzetting en medeleven overgebracht''. ,,Zij aan zij blijven we met de Britten vechten tegen terrorisme. Voor vrijheid en voor menselijkheid.'' 

Theresa May

May zelf veroordeelde de aanslag vandaag als ,,een zieke en verderfelijke daad''. De Britten zullen volgens May nooit buigen voor terrorisme. Morgen gaat het gewone leven weer door en het parlement komt morgenochtend vroeg bijeen, zei May.

Ze beklemtoonde dat de aanvaller in zijn eentje was en het parlement niet toevallig zijn doelwit was. ,,De terrorist wilde het hart treffen van onze hoofdstad, waar mensen van allerlei nationaliteiten en religies samenkomen.'' Het was volgens May een aanval op de democratie en de waarden die het parlement voor vrije mensen waarborgt.

De premier was tijdens de aanslag in het parlementsgebouw. Dat werd afgegrendeld en May werd snel naar een veiliger oord overgebracht.

Buren en vrienden

,,We hebben contact met de Britse autoriteiten, ook met de ambassade in Londen. Dit gaat dan met name over hoe Nederland hulp kan aanbieden. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er in Nederland hetzelfde dreigt te gebeuren", aldus Rutte. Op Facebook schrijft Rutte onder meer: ,,We zijn verbonden als buren en vrienden en staan klaar om Groot-Britannie te steunen waar noodzakelijk."

,,We weten nog heel weinig, maar wel staat vast dat er mensen gewond zijn geraakt. Te vrezen valt voor nog erger. De Britten kunnen op onze steun rekenen. We volgen de situatie nauwgezet en staan in contact met de Britse autoriteiten.''

Ook Tweede Kamerlid Han ten Broeke reageert op Twitter op de aanslag. 'Terwijl wij afscheid nemen van Kamerleden en een nieuwe Kamer proberen te instaleren, ervaren onze collega's een aanslag. Onze gedachten gaan uit naar hen', aldus de VVD-er. 

Medeleven

Het ministerie van Buitenlandse Zaken leeft mee met de inwoners van Londen. Minister Koenders heeft zijn medeleven overgebracht aan collega Boris Johnson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken en voormalig burgemeester van Londen. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft contact gehad met de Britse premier Theresa May. Sean Spicer, de woordvoerder van de president, zei vandaag dat ze de aanval hebben besproken en dat Trump de steun van de Verenigde Staten heeft aangeboden.

'Aanval op ons allemaal'

Ook de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben hun steun en solidariteit met Groot-Brittannië overgebracht. Merkel zei onder meer dat haar gedachten uitgaan naar het Britse volk en iedereen in de hoofdstad. ,,Hoewel de achtergrond van deze incidenten nog duidelijk moet worden, zeg ik namens Duitsland en haar burgers dat wij naar Groot-Brittannië staan als we een vorm van terrorisme moeten bestrijden'', aldus de bondskanselier.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dat het waarschijnlijk geen toeval is dat de aanval vlakbij het parlement gebeurde. ,,Het was de bedoeling om te tonen dat de aanval gericht was op het hart van onze democratieën, dus het is een aanval op ons allemaal.''

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zegt op Twitter dat Europa naast Groot-Brittannië staat in de strijd tegen terreur en klaar staat om te helpen.

  1. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”