Volledig scherm
Rechtbanktekening Breda Verdachte René B - Bergen op Zoom © Eric Elich

Zes jaar cel geëist tegen nepfysio: Bergenaar verdacht van verkrachting en aanrandingen hoogbejaarde vrouwen

BREDA/BERGEN OP ZOOM - Een 53-jarige man uit Bergen op Zoom heeft zich meermaals vergrepen aan hoogbejaarde dames. Hij deed zich voor als fysiotherapeut en verkrachtte een vrouw van 93. Drie andere slachtoffers van 83, 88 en 94 heeft hij aangerand, aldus officier van justitie Arno Vroombout.  ,,Verdachte maakte jacht op oudere, kwetsbare vrouwen en heeft zich schuldig gemaakt aan deze afschuwelijke, laffe misdrijven”. Eis: zes jaar onvoorwaardelijk.

,,Het zal je bejaarde moeder maar overkomen”, aldus de verbolgen aanklager. Bij zijn strafvordering hanteerde hij de richtlijnen voor ontucht met minderjarigen, omdat de slachtoffers in deze bizarre zaak ook uiterst kwetsbaar waren.

Tegen verdachte René B., een voormalige winkelier in Bergen op Zoom, liggen veel bewijsmiddelen. Zijn raadsvrouw Sandra van Steenberge stond voor een haast onmogelijke opgave om afbreuk te doen aan het bewijs.

Lastiggevallen

Het lijkt er op dat de verdachte al langer vrouwen heeft lastiggevallen, inclusief zijn schoonmoeder. Feiten die nog niet eens op de aanklacht voor deze strafzitting stonden.

Telkens deed de verdachte zich voor als fysiotherapeut, dokter of verzorger. Hij had potjes crème bij zich om de vrouwen ‘lekker’ in te smeren. Hij overrompelde hen, intimideerde de angstige bejaarden om naar de slaapkamer te gaan en trachtte hun intieme delen te betasten.

‘Leugenachtig’

Maar René B., grijs haar, grijs ringbaardje, casual gekleed, ontkende alle incidenten te vuur en te zwaard. Geëmotioneerd: ,,Ik vind het verschrikkelijk voor de mensen die het is overkomen. Maar ik herken me totaal niet in de feiten”. De officier: ,,Verdachte liegt aantoonbaar”. 

B. wordt omschreven als iemand die nogal alleen in het leven staat. Op vragen van de rechtbank zei hij ‘absoluut geen seksuele voorkeur te hebben voor oudere vrouwen’.

,Ik voel mij een wrak’

Volgens de aanklacht sprak de verdachte op 23 juni ‘s middags een 93-jarige vrouw aan bij een supermarkt. Hij zei haar fysiotherapeut te zijn, al herkende zij hem niet. Even later stond hij bij haar aan de deur in Bergen op Zoom. 

Hij vroeg haar naar de slaapkamer te gaan zodat hij haar beter kon insmeren. Daar betastte hij haar en verkrachtte hij haar.  De vrouw verzette zich en probeerde hem naar het balkon te lokken om hem daar op te sluiten. ,,Geestelijk en lichamelijk voel ik mij een wrak en vertrouw niemand meer”, liet het nu 94-jarige slachtoffer haar dochter voorlezen.

Camerabeelden

De verdachte werd herkend op camerabeelden van de flat. Hij zei dat hij een voormalige buurvrouw wilde bezoeken, maar zij was niet thuis. 

Op 29 juni meldde het slachtoffer de politie dat de man wéér voor haar deur stond. Hij werd aangehouden op de parkeerplaats. Bij zijn aanhouding had hij potje crème in zijn sok. ,,Gewoon zeep. Dan kon ik mijn handen wassen na het vissen”. 

In de incontinentieluier van het slachtoffer zat zijn DNA. Volgens het NFI is het één miljard keer waarschijnlijker dat het DNA van hem is dan van een ander. René B.: ,,Hoe kan ik nou bewijzen dat ik het niet was?”

Vingerafdruk op lamp

Op dezelfde 23 juni liep een andere, 94-jarige bewoonster van de flat buiten. Daar trof ze een ‘nette man’ die ze vroeg of hij een kapotte lamp kon verwisselen. Hij ging mee naar binnen, verving de lamp, zei dat hij fysiotherapeut was en pakte de vrouw onverhoeds bij haar heup. Ook deed hij haar blouse en broek een stukje opzij. Ze liet duidelijk blijken daar niet van gediend te zijn. Op de lamp zaten vingerafdrukken die ‘waarschijnlijk’ van verdachte zijn.

Dokter

Het derde incident was op 14 juni. Een 83-jarige bewoonster van een verzorgingshuis werd in haar kamer bezocht door een man die zich voordeed als dokter, ‘of zoiets’. Ze moest haar broek uit doen en werd betast.

En dan is er nog een beschuldiging uit 2015. Een vrouw van 88 werd in haar woning aan de Antwerpsestraat aangerand. Ze dacht dat de man van de thuiszorg was. 

Hij masseerde haar been steeds hoger, raakte haar vagina aan en betastte haar bovenlichaam. Later herkende zij hem als ‘een medewerker van een winkel’. De verdachte had in die tijd een winkel. De vrouw is dit jaar overleden. De verdachte: ,,Dit verhaal is onmogelijk”.

René B. kreeg in 2017 een terreinontzegging voor het terrein van GGZ-instelling Vrederust in Halsteren, omdat hij daar seksuele voorstellen gedaan zou hebben aan vrouwen.

 1. Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’
  PREMIUM

  Bewoners Sint Elisabeth wonen tijdelijk op Vrederust in Halsteren: ‘het is hier gezellig’

  HALSTEREN - Ze hebben het geschoten, daar op het dakterras van de Bosgaard. Groen uitzicht en over de laan komt altijd wel volk voorbij. Annie Nouwens zit eerste rang. ,,Vooral 's avonds zitten we hier vaak.'' Anneke Luijkx is nog aan het uitpuffen. Ze net met de scootmobiel naar buiten geweest. ,,Bijna tot aan de Sprenge.'' Mia Lagendijk heeft haar als vrijwilligster op het tochtje vergezeld. ,,Volgende week gaan we weer een stukje verder.'' Plonie van de Heuvel zit ook aan het tafeltje en is meer dan tevreden over de nieuwe huisvesting. ,,Het is hier amicaal, gezellig onder elkaar. Dat had ik daar veel minder.''
 2. Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree
  BN DeStem

  Scouts uit Bergen op Zoom en Roosendaal vertrekken naar World Jamboree

  BERGEN OP ZOOM - Het was een kort nachtje voor Britt van de Watering uit Bergen op Zoom en Laura en Beau Vink uit Roosendaal. Al om vier uur ‘s nachts verzamelen ze bij de Bergse Boulevard met troep Bokkenpootjes bij de bus naar Brussel. Allemaal dragen ze de Nederlande scouting-outfit: rode blouse en de das met de speciale ‘dasklomp’. Vanuit Brussel vliegen ze naar Amerika om in West Virginia de Wereld Jamboree bij te wonen.
 3. Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheuvelse familie Van Gastel
  PREMIUM

  Generaal Montgomery kwam graag eten bij deze Kaatsheu­vel­se familie Van Gastel

  Terwijl heel Kaatsheuvel probeert het dagelijkse leven na de bevrijding weer een beetje op te pakken, krijgt de oorlog voor de familie Van Gastel nog een heel bijzonder staartje. In hun huis aan de Hoofdstraat worden tientallen Canadese militairen ingekwartierd, veelal officieren. Die blijven er in wisselende samenstellingen tot mei 1945. Het gezin met dertien kinderen, woont al die tijd in de kelder van het huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom