Volledig scherm
Onderzoek bij de vindplaats van het lichaam van John Smidt bij Westdorpe, in 2012. © Camile Schelstraete

Weer 25 jaar geëist voor martelmoord op John Smidt uit Axel

DEN BOSCH - In hoger beroep is maandag bij het gerechtshof in Den Bosch een celstraf van 25 jaar geëist tegen J. van der Z. (38). Volgens justitie is de Axelaar schuldig aan het mishandelen, martelen en doden van zijn 86-jarige plaatsgenoot John Smidt in 2012.

Eerder legde de rechtbank in Middelburg ook 25 jaar op, maar Van der Z. stelt consequent dat hij niks met de gewelddadige dood van Smidt te maken heeft. Ook maandag deed hij dat.

Messteken

Het lichaam van Smidt met daarin zeventien messteken, werd in oktober 2012 bij Westdorpe gevonden. De veroordeelde medepleger G. J. accepteerde de opgelegde gevangenisstraf van vijftien jaar die hij in 2015 kreeg wel. De rechtbank concludeerde toen dat de mannen Smidt puur uit financieel gewin doodden.

Om ontlastend bewijs aan zijn adres boven water te krijgen, richtte Van der Z. zijn pijlen onder meer op twee geestelijk verzorgers met wie medepleger J. in de gevangenis van Dordrecht sprak. Van der Z. kwam naar eigen zeggen ter ore dat J. aan onder andere dat tweetal verklaarde zelf Smidt te hebben vermoord. Tegen de politie zei J. echter dat Van der Z. Smidt mishandelde en neerstak met de dood als gevolg.

Hartenkreet

Ondanks de hartenkreet van Van der Z. in de rechtszaal - ‘ik ben mijn baan en vrouw kwijtgeraakt, zit al zesenhalf jaar lang onschuldig vast. Weet u wat dat met een mens doet?’ - hielden de therapeuten hun monden gesloten over wat J. hen vertelde. ,,Als we dat zouden zeggen, kan geen enkele gedetineerde ons meer vertrouwen”, was de uitleg.

Raadsman Yehudi Moszkowicz stelt dat J. tegen de politie loog en dat hij de rol van cliënt Van der Z. bewust opklopte om zelf een lagere straf te krijgen. In de rechtszaal probeerde de advocaat de betrouwbaarheid van J. en zijn verklaringen onderuit te halen. Het verbijstert hem ‘dat het OM en de rechtbank daar volledig in zijn meegegaan’.

J. had echter voor alle aantijgingen over de betrokkenheid van Van der Z. bij de dood van Smidt een verklaring, constateerde één van de rechters. Hijzelf was echter stellig: ,,Ik heb absoluut geen moord gepleegd. Ik heb Smidt die nacht niet eens gezien."

Eis

Het Openbaar Ministerie ging daar vandaag echter niet in mee. De advocaat-generaal betoogde dat een celstraf van 25 jaar ‘passend’ was gezien de schokkende mishandelingen voorafgaand aan de dood van Smidt.

Over twee weken doet het hof uitspraak.