Volledig scherm
© Thinkstock

Vervuilde cocaïne aangetroffen in Breda: groot risico voor gebruikers

BREDA - Vervuilde cocaïne vormt op dit moment in het land een groot gezondheidsrisico voor gebruikers. Nadat in ketamine- en cocaïnemonsters de levensgevaarlijke stof atropine werd aangetroffen, waarschuwen instanties waaronder verslavingszorginstelling Novadic-Kentron vrijdag landelijk voor de grote risico's. Op verschillende plaatsen in Nederland werd de vervuilde drugs aangetroffen, waaronder in Breda. 

Hoe groot het gevaar is, durft woordvoerder Charles Dorpmans van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron niet exact te zeggen. "We weten niet of de vervuilde partij wijdverspreid is. Maar enkele milligrammen atropine zorgen al voor ernstige klachten. Een flinke snuif cocaïne kan levensgevaarlijk zijn. Dit kaliber vraagt om een flinke waarschuwing."

Bij een overdosis atropine kunnen gebruikers onder meer last krijgen van hartkloppingen, verwardheid, hallucinaties, bewusteloosheid en epileptische verschijnselen. In het ergste geval kunnen gebruikers overlijden.

Breda

De afgelopen week zijn er bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem drugspoeders ingeleverd waarin de stof is aangetroffen. In Brabant gaat het om een monster in Breda. Ook zijn er begin dit jaar bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum meldingen geweest van gezondheidsincidenten in Brabant en Rotterdam-Rijnmond waarbij er vermoedelijk sprake was van blootstelling aan atropine.

Een waarschuwing van deze omvang komt niet jaarlijks voor. Novadic-Kentron maakte het sinds 2002 tien tot twaalf keer mee, zegt Dorpmans. De verslavingszorginstelling gaat de komende weken via flyers en sociale media gebruikers actief waarschuwen. Dat zal een week of drie worden doorgezet, waarna wordt bekeken of er nog nieuwe, vervuilde monsters zijn binnengekomen op testlocaties.

Populair

Hoeveel coke is vervuild, mag dan onduidelijk zijn, het risico zit 'm ook in de hoeveelheid die in het uitgaansleven wordt ingenomen. Uit de laatste onderzoeken zou blijken dat 63 procent van het uitgaanspubliek drugs gebruikt. Cocaïne is gegroeid in populariteit, zegt Dorpmans. Vooral 'oudere jongeren' die wat meer te besteden hebben, gebruiken het. ,,Je ziet het niet per se op het Stratumseind, maar eerder in de bruine kroegen." Hij ontraadt de komende weken het innemen van coke. ,,Maar als je per se wil: laat het testen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
839 stemmen