Etten-Leur - In de nieuwjaarsnacht van 2018 zijn meerdere auto's en woningen in de Vinkenbroek zwaar beschadigd geraakt door zeer zwaar vuurwerk dat in een vuurkorf is gegooid.
Volledig scherm
Etten-Leur - In de nieuwjaarsnacht van 2018 zijn meerdere auto's en woningen in de Vinkenbroek zwaar beschadigd geraakt door zeer zwaar vuurwerk dat in een vuurkorf is gegooid. © GinoPress B.V.

Eis tegen verdachten vuurwerkexplosie: 180 uur taakstraf

ETTEN-LEUR/ZEVENBERGEN/BREDA - Tegen de twee verdachten van de vuurwerkexplosies in Etten-Leur is 180 uur taakstraf geëist. 

De man uit Etten-Leur (32) hoort daarnaast ook 5 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. 

Explosie

De twee mannen stonden woensdagochtend terecht voor de vuurwerkexplosies in Etten-Leur tijdens de jaarwisseling 2017-2018. 

De man uit Zevenbergen (30) wordt beschuldigd van het veroorzaken van de explosie. Het in bezit hebben van zwaar vuurwerk werd hem aanvankelijk ook verweten, maar dat trok de officier van justitie tijdens de zitting in. 

De man uit Etten-Leur staat terecht voor het in bezit hebben van een grote hoeveelheid professioneel vuurwerk, waaronder mortierbommen. 

Fascinatie

Laatstgenoemde heeft zijn hele leven al een fascinatie voor vuurwerk. Hij kocht ‘via via’ tientallen mortierbommen en bouwde een complete lanceerinstallatie voor het zware spul. 

De man stopte met het afvuren ervan omdat hij dacht dat het spul op was, en omdat het begon te regenen. De kruiwagen met lege dozen werd vlakbij zijn huis neergezet omdat hij dacht dat er geen bruikbare ‘shells’ meer in zaten. Terwijl hij bezig was met opruimen, hoorde hij ontploffingen. Buurtbewoners dachten dat er een aanslag werd gepleegd. 

Vuurton

De Zevenbergenaar die terecht staat voor het veroorzaken van de explosie gooide dozen waarvan hij dacht dat ze leeg waren in een vuurton. Toen de ontploffing klonk, rende hij in paniek naar binnen. Daarna volgde een tweede, nog heftigere explosie. 

Bij de enorme explosie aan de Vinkenbroek liepen drie mensen verwondingen op. Ook raakten er veertien woningen en vier auto’s beschadigd. Een groot deel van de schade is geclaimd bij verzekeringsmaatschappijen maar in de strafzaak worden ook nog vorderingen ingediend ter hoogte van ruim 31.000 euro.

In de twitterfeed hieronder kunt u het verslag van onze rechtbankverslaggever lezen.