Volledig scherm
Bloemen na de fatale steekpartij aan de Nieuwe Prinsenkade in Breda. © Peter Ullenbroeck

Verdachte doodsteken Paul Pluijmert Breda ontkent: ‘Een derde heeft het gedaan’

BREDA - Verdachte Andy D. van het doodsteken van Dordtenaar Paul Pluijmert (23) heeft ontkend dat hij degene is die heeft gestoken. Hij zou het mes waarmee de man is doodgestoken alleen maar hebben opgepakt. Een derde zou hebben gestoken, aldus de verdachte. Wie die derde is, is onduidelijk, zo liet officier van justitie Lucienne den Braber woensdag weten in de rechtbank in Breda. 

Tijdens de zitting werd ook duidelijk dat de 36-jarige Bredanaar weigert mee te werken aan gedragsonderzoek door een psycholoog en een psychiater. Daarom zal D. voor observatie worden opgenomen bij het Pieter Baan Centrum, besloot de rechtbank.

Paul Pluijmert werd in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 november vorig jaar doodgestoken toen hij met vrienden op stap was geweest. Hij stond rond een uur of vier met een groep vrienden bij de Hoge Brug aan de Nieuwe Prinsenkade in Breda. Daar werd hij tijdens een opstootje gestoken. Het Openbaar Ministerie denkt dat Andy D. dat deed. 

Warrig

Andy D. had in eerste instantie aangegeven dat hij niet wilde meewerken, maar daarna gaf hij wel toestemming voor het gedragsonderzoek. Die trok hij echter toch weer in. Ook woensdag tijdens de rechtszitting was hij warrig over wat hij nu wilde. Eerst zei hij dat hij wilde meewerken, maar later zei hij weer van niet. In het Pieter Baan Centrum zullen gedragsdeskundigen proberen te onderzoeken wat de psychische toestand was van D. op het moment van de steekpartij. 

Door dit nieuwe onderzoek loopt de rechtszaak vertraging op. Eigenlijk was het de bedoeling om woensdag de zaak inhoudelijk te behandelen. In dat geval zou er ook een strafeis klinken. 

Quote

Tijdens de rechtszit­ting was Andy warrig over wat hij nu wilde. Eerst zei hij dat hij wilde meewerken, maar later zei hij weer van niet.

Zover kwam het echter niet. Dat kwam ook door het verzoek van de nieuwe advocaat Mark Nillesen. Die wilde twaalf getuigen horen. De rechtbank wees er vier toe. Ook wordt nog onderzoek gedaan naar de dna-sporen op het mes. 

Inhoudelijke behandeling

De zaak gaat 6 augustus verder. Ook dan zal de zaak niet inhoudelijk worden behandeld. De uitkomst van het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum zal maanden op zich laten wachten. Tot 6 augustus blijft D. vast, besloot de rechtbank ondanks het verzoek van Nillesen hem vrij te laten.

  1. In de rij voor een kaartje voor bloemencorso Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmoment in het echt zal zijn’
    PREMIUM

    In de rij voor een kaartje voor bloemencor­so Zundert: ‘Afwachten hoe het jubelmo­ment in het echt zal zijn’

    ZUNDERT - Grijs weer, met af en toe een druppel hemelwater. De Zundertse Industrieweg ademt per definitie al niet de romantiek die het Zundertse Corso wel in zich herbergt. Toch stonden zaterdagochtend tientallen mensen te wachten tot de voorverkoop van het evenement van start ging. Om 9 uur openden de deuren, maar de wachttijden bleven lang. Slechts de stralende glimlach van mensen die kaarten in the pocket hadden, hield de hoop op goede plekken levend.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
8504 stemmen