De politie is maandag bezig met onderzoek in de Sandenburgstraat
Volledig scherm
De politie is maandag bezig met onderzoek in de Sandenburgstraat © Perry Roovers / MaRic Media

Verdachte dodelijke ripdeal Kaan Safranti blijft vastzitten: advocaat Moszkowicz haalt bakzeil

update + videoBREDA - Advocaat Yehudi Moszkowicz van één van de mogelijk betrokkenen bij de gewelddadige dood van Bredanaar Kaan Safranti, kreeg vrijdagmiddag geen gelijk. De raadsman had om vrijlating van zijn cliënt gevraagd omdat deze bij een eerdere zitting niet het laatste woord had gekregen. Maar de rechtbank wijst dit af.  

Een wat cynische rechtbankvoorzitter liet Moszkowicz bakzeil halen: het recht op het laatste woord geldt immers alleen voor een inhoudelijk behandeling en niet voor een pro formazitting. 

Moszkowicz’ cliënt, de 21-jarige Jesse de J. uit Roermond, blijft dus vastzitten. Los van de vermeende vormfout zou de verdachte zich aan de feitelijke uitvoering van de ripdeal hebben onttrokken.

Baretta

Safranti, toen 26 jaar, werd op 8 april vorig jaar in zijn appartement aan de Sandenburgstraat in Breda om het leven gebracht door schoten met een automatisch wapen. Hij werd het slachtoffer van een geplande ripdeal door een groep Limburgers. Ze zouden een grote partij wiet van hem kopen, maar het bleek om een valstrik te gaan.

Er zijn in totaal zes verdachten uit Roermond, Venlo, Sittard en Geleen. Het gaat om twee vrouwen (21 en 28 jaar) en vier mannen (van 23 tot 26 jaar). De aanklacht tegen allen luidt vooralsnog gekwalificeerde doodslag in vereniging.

Pieter Baan Centrum

Hoofdverdachte Sofyan S. (23) uit Roermond gaat voor psychologisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum, zo maakte de officier van justitie bekend. Hij heeft bekend Kaan Safranti om het leven te hebben gebracht met een kalashnikov.

Volgens zijn raadsvrouw Francoise Landerloo heeft haar cliënt ervoor gekozen om volledige opening van zaken te geven. Inmiddels heeft deze verdachte van Marokkaanse afkomst zijn naam kennelijk gewijzigd in Sofyan L. Mogelijk uit angst voor wraak. Eerder vlogen twee Turkse familieleden van Safranti hem aan.

Kalashnikov

De hoofdverdachte heeft inmiddels verklaard dat na de fatale ripdeal een Beretta-pistool uit de vluchtauto is gegooid langs de A58. Dat wapen is inderdaad in november in de berm gevonden en wordt door het NFI onderzocht. In mei vorig jaar werd naast de snelweg bij Gilze al de kalashnikov aangetroffen. Het OM onderzoekt nog of ook door het glas van de voordeur van het appartement van Safranti is geschoten. Ook wordt de huur van de vluchtauto, een Mercedes met Duits kenteken, nog nader uitgeplozen.

De advocaten van de verdachten hebben verschillende verzoeken tot het horen van getuigen ingediend. In sommige gevallen zijn er tegengestelde belangen omdat het gaat over de specifieke rol van de verschillende verdachten.

Bekijk hieronder de beelden van het onderzoek na de schietpartij.

In samenwerking met indebuurt Breda