Volledig scherm
Stockbd politie © BD

Stappers zorgen voor korte maar hevige onrust in Breda, politie treedt op met wapenstok

updateBREDA - De Bredase politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de wapenstok moeten gebruiken om een aantal opstootjes in de Vismarktstraat en op de Havermarkt in de kiem te smoren. “Het was kort maar hevig”, zegt een getuige. De politie spreekt van een ‘grimmige sfeer’.

En de stapavond begon nog wel zo rustig, vertelt Teun Peijnenburg van de Suikerkist aan de Havermarkt. “Rond een uur of vier zagen we mensen rennen. Ze waren niet echt in paniek. We vroegen ons af wat er aan de hand en zagen vervolgens een aantal portiers erachter aan rennen.” 

De groep mensen op de Havermarkt zwelt aan. “Het was echt een immens grote groep dat de andere kant oprende”, vertelt Peijnenburg. “En er was op dit moment echt wel sprake van meer paniek.” Een moment later zag Peijnenburg agenten de wapenstok ter hand nemen.

Grimmiger

Volgens de politie waren er rond 03.00 uur verschillende opstootjes op en rond de Havermarkt, waarbij portiers van horecagelegenheden moesten ingrijpen. “De sfeer werd steeds grimmiger en daarom besloten we in te grijpen”, laat de politie weten.

Quote

Er wordt weleens een tik uitgedeeld, maar dat de politie met wapenstok moet optreden, heb ik nog niet eerder meegemaakt

De meeste mensen gingen weg, maar een kleine groep bleef de politie uitdagen. Rond 04.00 uur besloot die een linie van agenten te vormen die hun wapenstok trokken. De groep kreeg het bevel weg te gaan, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Agenten gebruiken vervolgens hun wapenstok waarna de groep vertrok.

Peijnenburg en zijn mensen hebben even gewacht totdat de consternatie voorbij was. “Toen zijn we weer naar buiten gegaan en hebben we het terras opgeruimd. Dat was helemaal overhoop gehaald.”

Ongeregeldheden

Omdat het de politie niet duidelijk is wat de aanleiding voor de ongeregeldheden is geweest, heeft ze enkele namen genoteerd van bezoekers die portiers hadden aangehouden. “Natuurlijk er gebeurt wel vaker iets tijdens stapavonden”, zegt Peijnenburg. “Er wordt weleens een tik uitgedeeld, maar dat de politie met wapenstok moet optreden, heb ik nog niet eerder meegemaakt.”

In samenwerking met indebuurt Breda