Volledig scherm
Rucphense ambtenaar graaide € 10.000 uit personeelspot © Thinkstock

Rucphense ambtenaar graaide € 10.000 uit personeelspot, 150 uur werkstraf

RUCPHEN / BREDA - De voormalige ambtenaar van de gemeente Rucphen die de personeelsvereniging heeft getild voor meer dan tienduizend euro, is veroordeeld tot 150 uur werkstraf, waarvan 50 uur voorwaardelijk. De man moet het gestolen geld terugbetalen.

Maar de kans dat hij spoedig gaat dokken aan de zwaar gedupeerde personeelsclub, lijkt niet bijster groot. De 42-jarige veroordeelde kwam niet opdagen voor zijn strafzaak dinsdag in Breda. 

Hij zou ook nog steeds aan de cocaïne zijn. Die verslaving was er mede de oorzaak van dat hij tot aan zijn nek in de schulden raakte en systematisch begon te stelen. 

Zitting

Tijdens de zitting van de politierechter bleek dat hij driekwart jaar lang geld heeft onttrokken aan de personeelspot. Hij deed dat via vele tientallen overboekingen met het bankpasje van de personeelsvereniging. Ook graaide hij voor honderden euro’s contacten uit de kleine kas die hij in beheer had.

Toen de tekorten aan het licht kwamen, deed de gemeente aangifte en werd de man op non-actief gesteld. Dat was op 5 april 2017. Kort daarop is hij ontslagen. Hij bleek vanaf medio juni 2016 bezig te zijn geweest met zijn frauduleuze praktijken.

Afschuw

Uiterst pikant en ook bizar aan deze zaak is dat hij als voorzitter de rol van tijdelijk penningmeester had overgenomen van een vrouwelijke ambtenaar die er met éénentwintigduizend euro uit de personeelskas vandoor was gegaan. 

De gemeente heeft toen besloten ieder kwartaal verschillende mensen naar de cijfers te laten kijken. Bij zo’n controle begin 2017 kwamen de nieuwe misstanden boven tafel.

De nu veroordeelde ex-voorzitter was nota bene degene die aangifte deed tegen zijn voorgangster. En ook publiekelijk zijn afschuw uitte over haar laakbare handelen. De man werkte als juridisch adviseur handhaving bij de gemeente Rucphen.

Uiterst stuitend

Officier van justitie Anita Gaillard noemde het ook ‘uiterst stuitend’ dat de man de gemeente nog heeft voorgesteld het geld terug te betalen als ze de aangifte zouden intrekken. Terwijl hij tot op heden met nog geen cent over de brug is gekomen. 

In een rapport van de reclassering staat dat de ex-ambtenaar een narcistische persoonlijkheid heeft en lijdt onder een gebrek aan zelfreflectie. Het advies om hem naast een straf ook te laten behandelen, is niet overgenomen. 

De politierechter sprak onomwonden zijn twijfel uit over de motivatie van de man, die niet de moeite had genomen om zelf verantwoording af te komen leggen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement