Woningbrand in Rijen.
Volledig scherm
Woningbrand in Rijen. © Jeroen Stuve/MaRicMedia

Rijense (58) na brand in garage al 39 weken vast door ontbreken psychiatrisch rapport

BREDA - Een 58-jarige vrouw uit Rijen zit al 39 weken vast in een penitentiair psychiatrisch centrum op verdenking van brandstichting, zonder enig duidelijk beeld van haar psychische gesteldheid. De gevraagde rapportage van het NIFP laat vreselijk lang op zich wachten. ,,En dat is een grote frustratie van mij”, zei de officier van justitie.

De aanklager, mevrouw Verhoeven-Ivankovic, vroeg daarom zelf om schorsing van de voorlopige hechtenis. Het gebeurt niet vaak dat een officier met zo’n verzoek komt. De rechtbank ging er overigens niet in mee, uit vrees voor herhaling bij het ontbreken van een behandelplan.

De vrouw wordt verweten dat zij op 29 mei vorig jaar brand heeft gesticht in de inpandige garage van haar twee-onder-één-kap woning in Rijen.

Lappen stof 

De verdenking is dat zij ’s nachts met een jerrycan benzine uit de auto en lappen stof brand heeft veroorzaakt in de garage. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat ook naastgelegen garages schade opliepen. De bewoonster werd later die nacht aangehouden in de omgeving van Dorst.

Tijdens een pro-formazitting in Breda werd niet duidelijk wat er precies is gebeurd. De vrouw zegt zich niets te kunnen herinneren. Ze had naar eigen zeggen niet gedronken, maar wel ‘drie of vier slaappillen’ ingenomen. ,,Vervolgens werd ik wakker in de politiecel.”

In scheiding

De voorzitter van de rechtbank vond het vreemd dat die paar pillen zo’n effect op haar geheugen kunnen hebben gehad.

De vrouw liep al voor de vermeende brandstichting bij een psycholoog. Ze ligt op dit moment in scheiding en zou ergens anders gaan wonen. Tot verontwaardiging van haar advocaat Hillen honoreerde de rechtbank niet het verzoek van de officier om de vrouw tijdelijk op vrije voeten te stellen. Hij kondigde ter zitting aan daartegen in hoger beroep te gaan.

Reclassering

De rechtbank vindt echter dat er te weinig helderheid is over een behandeling bij GGz Breburg en reclasseringstoezicht. Bovendien zijn de rechters er niet van overtuigd dat de vrouw zich zou houden aan medicatievoorschriften. 

De volgende zitting is op 8 mei.

  1. Aanbesteding valt duurder uit, verbouwing cultureel centrum De Boodschap in Rijen vertraagd
    PREMIUM

    Aanbeste­ding valt duurder uit, verbouwing cultureel centrum De Boodschap in Rijen ver­traagd

    RIJEN - De verbouwing van Cultureel Centrum De Boodschap in Rijen loopt vertraging op. De aanbesteding van de plannen is fors duurder uitgevallen dan eerder ingeschat. Reden dat betrokken partijen (gebouwbeheerder CCGR, gemeente en Theek 5) opnieuw om de tafel gaan om een alternatief te ontwikkelen. Dat blijkt uit een memo dat het college van B en W aan de gemeenteraad heeft gestuurd.