stock stockadr rechtbank rechter rechtspraak
Volledig scherm
stock stockadr rechtbank rechter rechtspraak © Thinkstock

Rechtbank is kletspraatjes beu: Straatboef uit Bergen op Zoom krijgt de oren gewassen en 20 maanden cel

BREDA/BERGEN OP ZOOM - Moedeloos hoofdschuddend probeert de rechter de straatboef uit Bergen op Zoom (20) in te peperen dat hij een laatste kans krijgt om, met hulp, nog iets van zijn leven te maken. ,,Omdat u zo jong bent, geven we nog niet op. Maar u moet beseffen dat begeleiding inspanning en geld kost. De tijd die mensen aan u besteden, kunnen ze niet met anderen bezig zijn.”

Maar dat hele traject - met toezicht, meldplicht en verblijf in een instelling voor forensische zorg tijdens de proeftijd van twee jaar - begint pas als de jongen zijn straf heeft uitgezeten. En die luidt; twintig maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Plus een geldboete van vierhonderd euro.

Reeks ontsporingen in Bergen op Zoom

Verdachte M.K. heeft een hele reeks ontsporingen in Bergen op Zoom op zijn naam: een brute overval op een 15-jarige koerier van New York Pizza onder bedreiging met een mes, een inbraak in een slagerij, insluiping en diefstal bij een hulpbehoevende man en een valse bommelding. En dat alleen dit jaar. Al ouder zijn rijden zonder rijbewijs in de auto van zijn vader en daarbij een ongeval veroorzaken. Ook stonden nog drie weken cel open staan vanwege voorwaardelijke straffen voor andere zaken. De rechtbank voelt er dan ook weinig voor om het mildere jeugdstrafrecht toe te passen. ,,U heeft inmiddels genoeg ervaring met justitie.”

Quote

,,U komt steeds met onzinnige verhalen die geen normaal mens kan geloven”

Rechter

Ook zijn proceshouding is niet in goede aarde gevallen. ,,U ontkent van alles en komt steeds met onzinnige verhalen die geen normaal mens kan geloven. Terwijl u dingen doet waar de slachtoffers vaak hun leven lang last van hebben. Dat zegt wel iets over hoe u in elkaar zit.”

En over die bommelding bij een school, die door de verdachte als ‘domme, flauwe grap’ werd afgedaan, wil de rechter, streng kijkend over zijn brillenglazen, ook nog wel iets kwijt: ,,Bommeldingen zijn in de huidige tijd nooit meer een grap te noemen.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom