Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © Inge de Vries

Pool (24) probeert collega met schoenveter om te brengen in Moerdijk: twee jaar cel

MOERDIJK - De 24-jarige man die een Pool in Moerdijk heeft proberen om te brengen met een schoenveter, moet daarvoor twee jaar de bajes in. De rechtbank acht hem schuldig aan poging doodslag. Bij zijn vonnis zei hij al meteen in beroep te willen gaan omdat hij nooit de opzet zou hebben gehad om zijn opponent om te brengen.

De rechters zijn echter tot de overtuiging gekomen dat Patrick P. - geboren in de V.S., maar ook van Poolse origine - op 19 juli in Moerdijk heeft geprobeerd de Poolse man te verwurgen met een lange schoenveter. Hij moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van 4.500 euro.

Minderwaardigheidscomplex door pesten

P. was sinds september vorig jaar in Nederland. Hij verbleef voor zijn werk in hotel Port of Moerdijk. Naar eigen zeggen werd hij regelmatig getreiterd door het slachtoffer - een collega - en diens vrienden. Als kind had hij al een minderwaardigheidscomplex door pesten. Er werd over hem geroddeld en dat zat hem heel hoog. Toen hij op een avond met zijn vriendin uit Tilburg terug kwam, zag hij zijn collega buiten zitten. Hij had gedronken en medicatie gebruikt tegen zijn depressies.

Ineens ging hij door het lint. P. haalde een veter uit zijn schoen, draaide die om de nek van het slachtoffer en trok die met beide handen aan. ,,Om hem bang te maken. Maar ik wilde hem niet dood”, zei hij tijdens de eerdere zitting. Volgens een getuige zette P. zoveel kracht dat het slachtoffer door zijn benen zakte en het bewustzijn verloor. Maar de advocaat van P. plaatste daar vraagtekens bij omdat de getuige en het slachtoffer bevriend zouden zijn. Niettemin acht de rechtbank bewezen dat P. de Pool van het leven wilde beroven.