Politie zoekt met speurhonden naar lichaam van vermiste Johan van der Heyden in Steenbergen

updateSTEENBERGEN - Het rechercheteam van de politie is met speurhonden aan het zoeken naar het lichaam van de vermiste belg Johan van der Heyden (56). Dat gebeurt in een bos aan de Ligneweg in Steenbergen. 

Volgens politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk heeft dat tot nu toe nog niets opgeleverd. Over de aanleiding van de zoektocht op die plek kan Van Hooijdonk evenmin iets zeggen. ,,We hebben veel tips gekregen. Ook via onze Belgische collega’s. Die trekken we na.”

Lege auto teruggevonden

Johan van der Heyden verliet op zondag 2 juni 2019 rond 20.30 uur zijn woning in Lint (België). Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. De politie houdt er sinds oktober rekening mee dat het lichaam van Van der Heyden in stukken zou zijn gesneden in een loods in Steenbergen. Toen werden een 39-jarige vrouw en haar 18-jarige dochter uit Steenbergen als verdachten aangehouden en zij zitten nog steeds vast, evenals een vrouw die in België werd aangehouden. 

Het witte busje van de Belg, een Peugeot Boxer, werd kort na de verdwijning op de snelweg vanuit België richting  Bergen op Zoom gefotografeerd. Later werd die auto leeg teruggevonden in Den Bosch. Mogelijk heeft het busje in de tussentijd in de buurt van de milieustraat van  Steenbergen gestaan. 

Steenbergse vlogger filmt bij toeval wit busje

Volgens vlogger Vladimir Hornicek en houtkunstenaar Peter de Koning, is dat vrijwel zeker het geval. Hornicek: ,,Ik maakte een vlog naar aanleiding van een aantal auto-inbraken bij garageboxen in de buurt van de milieustraat. Bij toeval heb ik toen ook dat busje gefilmd. Al kun je niet zien dat er een Belgisch kenteken op zit.”

De Koning:  ,,Er is daar ook aan dat busje gesleuteld, want iemand kwam op een gegeven moment een imbussleutel lenen. Ik woon op het industrieterrein, ik kom overal en hoor daarom van alles.”

Vanwege hun ‘verstoorde relatie met de politie’ hebben ze hun waarnemingen naar eigen zeggen niet gemeld aan de politie.  

Ágenten doen onderzoek in de buurt van de milieustraat in Steenbergen op industrieterrein Reinierpolder. Daar wonen bij de  bedrijven daar volgens omwonenden zo’n 60 mensen.
Volledig scherm
Ágenten doen onderzoek in de buurt van de milieustraat in Steenbergen op industrieterrein Reinierpolder. Daar wonen bij de bedrijven daar volgens omwonenden zo’n 60 mensen. © Florence Imandt

Buurtonderzoek  rond milieustraat

De politie begon woensdagochtend met een onderzoek in de straten rondom de milieustraat, onder meer de Renessestraat en Van Andelstraat. Volgens Van Hooijdonk is ‘uit eigen politieonderzoek’ naar voren gekomen, dat het witte busje van de verdwenen Belg wellicht een tijdje in die buurt heeft gestaan. ,,Misschien is Johan gezien, misschien andere mensen. Daarover hebben we woensdag vragen gesteld aan mensen die in die buurt wonen. Dat heeft verschillende tips opgeleverd die we verder kunnen natrekken. Dat is een bemoedigend resultaat.” Over namen van tipgevers doet de politiewoordvoerder geen uitspraak. 

Eerder politieonderzoek bij de loods op het woonwagencentrum aan de Westlandse Langeweg in Steenbergen. Inzet: Johan van der Heyden.
Volledig scherm
Eerder politieonderzoek bij de loods op het woonwagencentrum aan de Westlandse Langeweg in Steenbergen. Inzet: Johan van der Heyden. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

De hoofdofficier van justitie in Breda heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor informatie die leidt tot de oplossing van de verdwijning van Johan van der Heyden. 

De beide Steenbergse verdachten zitten in beperking waardoor er weinig informatie over de zaak naar buiten worden gebracht. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom