Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

Politie Waalwijk pakt makers illegale dronebeelden aan

WAALWIJK - De politie in Waalwijk gaat strenger optreden ten aanzien van illegaal gemaakte dronebeelden. Het gaat dan om beelden van drones die in de omgeving van Waalwijk, Loon op Zand en Kaatsheuvel, zich niet aan de regels en voorschriften hebben gehouden. 

De politie heeft in de omgeving van Waalwijk  zo tientallen beelden ontdekt waarop de regels verbroken worden. Vanwege de nieuwe privacywetgeving, moet de politie hier nu strenger op gaan controleren. De makers van deze beelden, bestaande uit zowel bedrijfsmatige als hobbymatige 'dronepiloten', worden op hun illegale vlieggedrag aangesproken en krijgen een officiële waarschuwing. Bij beelden waarvan de eigenaar niet te achterhalen valt, worden de filmpjes door de politie verwijderd. 

Aan het vliegen met een drone zijn bepaalde regels verbonden. Zo mag niet boven de bebouwde kom gevlogen worden, niet boven een mensenmassa of in een no-fly-zone. Ook nacht's mag er niet gevlogen worden. Beelden waarop te zijn is dat deze regels overtreden worden, zijn daarom illegaal opgenomen. 

Een voorbeeld illegaal opgenomen beelden is het flimpje hieronder. Een drone mag niet over een kermis heen vliegen, omdat je daar te maken hebt met een mensenmassa en het zich binnen de bebouwde kom bevindt.