Volledig scherm
Het politie-onderzoek in Wernhout, maart vorig jaar. © Sjoerd Marcelissen

Openbaar Ministerie eist achttien jaar cel voor man die Wernhoutse doodde

De man die vorig jaar zijn partner in Wernhout doodde, moet achttien jaar de cel in.  Dat eist de officier van justitie, die spreekt van moord met voorbedachten rade. 

Herman M. bracht vorig jaar maart de 46-jarige Ingrid van Elsacker om het leven. Die zaterdagavond lijkt rustig te verlopen. Zoonlief is met vrienden op stap en dochter gaat vroeg naar bed. Het echtpaar kijkt tv, samen thuis op de bank. Plots ontaardt dat in een heftige ruzie. Met een fatale afloop. Herman M. weet dat hij Ingrid om het leven heeft gebracht. Alleen hoe? Daarnaar blijft het voor een deel gissen. Nog steeds. Want M. zei maandag in de rechtbank opnieuw dat hij zich niet veel kan herinneren van die nacht. “Alleen dat ik iets verschrikkelijks heb gedaan.“ 

Gewurgd

Volgens M. waren hij en zijn partner ingedommeld op de bank. De verdachte zegt dat hij wakker werd, omdat Van Elsacker hem zou hebben geslagen. Daarop heeft M. teruggeslagen. Met een telefoon, zo denkt hij. 

Later die nacht wordt Ingrid met een snoer gewurgd, zo blijkt uit politieonderzoek. Herman M. bevestigt dat, maar herinnert zich dat alleen op basis van foto’s uit het onderzoek. Daarnaast zijn op het lichaam van het slachtoffer dertien steekwonden aangetroffen. Alleen weet M. daar niets van af. 

 De rechter deed herhaaldelijk een beroep op het geweten van de verdachte. Ook om de nabestaanden, onder wie de twee kinderen, duidelijkheid te geven over wat die bewuste nacht precies is gebeurd. Tevergeefs. “Ik weet het zelf niet precies, en dat vreet aan me“, zei hij geëmotioneerd. 

Overval

M. belde zelf 112 en hield de politie eerst maandenlang het verhaal voor dat ze waren overvallen.  De officier van justitie spreekt van moord met voorbedachten rade, omdat volgens haar is aangetoond dat M. tijd had om na te denken over zijn daad. Ingrid zou eerst hard zijn geslagen. “Waarschijnlijk lag ze na de klap weerloos op de grond. Pas enkele tientallen minuten later zijn de verwondingen toegebracht waaraan Ingrid is gestorven“, wijst de officier op de messteken en het wurgen. 

Medicijnen

M.‘s advocaat, Rogier Hörchner, vindt de eis van achttien jaar ‘niet passend‘. “Die straf sluit aan bij mensen die doelbewust een moord hebben gepleegd. Dat zie je hier niet. Herman is niet een monster dat opeens ontwaakt is.“ Hörchner wees erop dat M. al enige tijd pijn had door reuma, een ‘cocktail‘ aan medicijnen innam en met een ernstig slaaptekort kampte. “Het enge is dat heel veel mensen in een vergelijkbare situatie  terecht kunnen komen.“ 

Over de aanleiding van het fatale incident blijft veel onduidelijk.  M. was in 2017 verliefd geworden op een collega, maar volgens zijn advocaat was dat in maart 2018 ‘geen issue‘ meer. 

Tijdens de zitting werd namens de familie van Van Elsacker een emotionele verklaring afgelegd, die zich richtte op M. “Je hebt een gat geslagen in onze ziel. Het doet zoveel pijn, je hebt nog steeds geen berouw getoond. Laat staan excuses.“ “Het spijt me verschrikkelijk, ik weet niet wat me overkomen is“, was het laatste woord van M.  

Over twee weken volgt de uitspraak. 

In samenwerking met indebuurt Breda