Volledig scherm
Klaas Otto in de clubkleding van No Surrender. Hij is de oprichter van de motorbende. © ANP

OM vraagt de rechter om motorclub No Surrender te verbieden: 'Dat zat eraan te komen'

updateBERGEN OP ZOOM - Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om No Surrender en alle afdelingen die erbij horen te verbieden. Dat meldt het Landelijk Parket vrijdagochtend. 

No Surrender werd in 2013 opgericht door Klaas Otto uit Bergen op Zoom, als afsplitsing van het inmiddels ook verboden Satudarah. De motorclub ligt al jaren onder het vergrootglas van justitie. De kopstukken, waaronder Otto en de huidige leider Henk Kuipers, zitten inmiddels in de cel. Zij zijn volgens justitie betrokken bij onder meer drugshandel, mishandelingen, intimidaties en afpersing. 

Al langer

Het OM probeert No Surrender al langer te verbieden, net als enkele maanden geleden met de Satudarah en Badidos gebeurde. En er loopt nog een procedure tegen de Hells Angels. 

Al in december vorig jaar stelde het Openbaar Ministerie een onderzoek in naar de mogelijkheid voor een verbod op No Surrender. Nu lijkt het erop dat justitie verwacht voldoende bewijs in handen te hebben. Het verzoek om het verbod is gedaan bij de rechtbank in Noord-Nederland, omdat in Assen één van de weinige officiële afdelingen van No Surrender zit. 

Advocaat heeft twijfels

Avocaat Roy van der Wal, die wordt gezien als 'de clubadvocaat van No Surrender' was niet verbaasd dat het OM met dit verzoek zou komen. ,,Dat zat eraan te komen'', zegt hij. ,,Ik durf alleen wel te zeggen dat ik mijn twijfels heb of het ze gaat lukken.''

Strafrechtadvocaat Van der Wal zal de verdediging van No Surrender in deze zaak waarschijnlijk niet voeren. Dat laat hij over aan collega's die gespecialiseerd zijn in civiel recht. ,,Maar ik volg het natuurlijk wel. Als het OM het bewijs dat het tot nu toe tegen No Surrender heeft als maatstaf gebruikt, zie ik het somber in. Maar misschien komen er nieuwe feiten naar boven.'' 

Meer bewijs

Justitie denkt met het huidige bewijs al een zaak te hebben, maar de politie Zeeland-West-Brabant deed vrijdagochtend een oproep om informatie over leden en ex-leden van No Surrender te melden

 1. Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom
  video

  Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom

  BERGEN OP ZOOM - Wat ging er door het hoofd van de Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog naar Europa kwamen om te vechten? ,,Waarom besloten ze om te gaan vechten? Wat waren hun verwachtingen voor de toekomst?” Dat schoot Mark de Robertis als eerste binnen toen hij de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom zag. De Canadese tiener was een van de tachtig mensen die woensdag het ereveld bezochten. Een koor, samen met hun ouders, afkomstig van jongensschool Crescent School in Toronto.
 2. ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikkeling afbouw Eventum’

  ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikke­ling afbouw Eventum’

  BERGEN OP ZOOM - Als college van B & W zelfstandig 1,1 miljoen euro extra uittrekken voor de afbouw van Eventum, zonder de raad om krediet te vragen, kan absoluut niet door de beugel. Dat vinden D66, Lijst Linssen, SP, PvdA en Samen 0164. Een ingediende motie van treurnis tegen het college haalde het deze week niet tijdens de begrotingsvergadering. Wel komt er een debat over hoe in de toekomst gehandeld moet worden in soortgelijke situaties.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom