Volledig scherm
stockadr justitie rechtbank rechtszaak rechtspraak © Thinkstock

Officier eist tweeënhalf jaar cel tegen Sprundelaar: ‘Hij zit gewoon dik in de handel’

SPRUNDEL/ETTEN-LEUR/BREDA - Eigenlijk was het dinsdag zoals zo vaak in de rechtbank in Breda. De verdachte, dit keer de 30-jarige J.M. uit Sprundel, zei dat hij er allemaal niet zo veel van wist. Volgens officier van justitie Karlijn Gimbrère zat hij er echter ‘dik in’. In de drugshandel. Ze eiste tweeënhalf jaar cel.

M. werd op 23 januari aangehouden in Etten-Leur. Politieagenten zagen hem rijden en hielden hem staande. In zijn auto lag een doos met allemaal verpakkingsmateriaal. Daarop zaten resten van harddrugs. 

Toen de politie vervolgens bij hem thuis en in zijn autozaak ging kijken, vonden ze nog veel meer drugs. In de garage lag een doos met 400 gram pure cocaïne. In zijn woning lag ook nog coke, speed en xtc, in totaal bijna een ons. 

Betrapt

Quote

Toen agenten de doos onderzoch­ten, begon M. te slikken en zenuwach­tig te doen

J.M. is er dus gewoon gloeiend bij, zo oordeelde de officier van justitie. Zelf stelde M. dat hij er allemaal niet zo veel van wist. Hij bewaarde weleens wat voor mensen. Of gooide spullen weg voor ze. Hij wist dan verder niet wat het was.

Hij wist dat alleen wel, zo denken ze bij de politie en justitie. Toen de agenten vroegen of ze de doos in zijn auto mochten onderzoeken, zei M. van niet. Toen het later toch gebeurde, begon M. te slikken en zenuwachtig te doen.

Geschrokken

M. zei geschrokken te zijn van de eis. Zijn advocaat Jasper van Rijsbergen vroeg de rechtbank dan ook om zijn cliënt vrij te laten. Volgens de raadsman kon een veroordeling wel, voor het bezit van de drugs en voor het bezit van een pistool, een geweer, munitie en wat andere verboden spullen. 

Maar voor handel moest vrijspraak volgen, stelde Van Rijsbergen, die voorstelde alleen nog een voorwaardelijke straf op te leggen, bovenop het voorarrest dat al een halfjaar duurt.

De rechtbank doet uitspraak op 23 juli.