Volledig scherm
Bij de verijdelde beroving in Zundert reed een arrestatieteam van de politie het busje van de verdachten klem. © Tom van der Put/Maric Media

Klacht Bredase verdachte Rabobende tegen schietende agent in Zundert afgewezen

DEN BOSCH/ZUNDERT - De agent die bij een overvalpoging in Zundert een lid van de Rabobankbende in zijn arm schoot, hoeft niet te worden vervolgd. Het hof in Den Bosch heeft dat bepaald over een klacht van de beschoten Bredanaar over het optreden van de politie.

Het gerechtshof oordeelt dat de agent gericht mocht schieten op verdachte Louis C. omdat er tijdens de vluchtpoging van overvallers vanuit hun bus een vuurwapen op hem werd gericht. Dat achteraf duidelijk werd dat het ging om een nepwapen, verandert dat niet.

Roosendaal en Venlo

De zogenoemde Rabobankbende is volgens de politie schuldig aan de beroving van zeker twee bankklanten in Venlo en Roosendaal. Een corrupte bankmedewerker informeerde de groep beruchte criminelen als klanten grote bedragen bestelden bij de Rabobank, denkt de politie.

De bende wist zo dat een echtpaar uit Roosendaal 20.000 euro ging halen bij de bank waarna het stel bij thuiskomst werd beroofd. Op vergelijkbare manier werd in Venlo een Duitser bij het verlaten van de Rabobank beroofd van 100.000 euro.

Belaagd

In Zundert stond op 28 juli 2017 een arrestatieteam paraat om een nieuwe overval te verijdelen. De agent kreeg de kleren van het beoogde slachtoffer aan en werd bij het verlaten van de bank belaagd door drie overvallers. Voor het arrestatieteam was dat het moment om in te grijpen.

Bredanaar Louis C. bestuurde de bus die met nog twee verdachten probeerde te vluchten nadat de overval was mislukt. In totaal drie leden van het arrestatieteam openden het vuur.

Gas

Louis C. zegt dat het vuur werd geopend toen zijn bus nog stilstond en dat hij gas gaf omdat de kogelregen niet stopte. Het imitatievuurwapen was niet van hem en is door iemand anders gehanteerd, zegt hij.

Het hof concludeert dat de situatie voor de agent zeer bedreigend was. ,,Vanwege de beoogde aanhouding van de verdachten werd handelend optreden gevergd’', luidt het eindoordeel.

De in Zundert gearresteerde leden van de Rabobankbende moeten nog terechtstaan. De strafzaak over de overvallen in Roosendaal, Venlo en Zundert dient vanaf 18 juni bij de rechtbank in Roermond.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Breda