Volledig scherm
Henk Krol, fractievoorzitter van 50PLUS © ANP

Henk Krol: ‘Zet het leger in tegen drugscriminelen’

DEN HAAG - Het leger moet helpen in de strijd tegen de drugscriminelen. Dat voorstel deed fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus donderdagmorgen tijdens een vergadering van de Tweede Kamer-commissie voor Justitie en Veiligheid. 

Het Eindhovense Kamerlid zei zich ernstig zorgen te maken over de manier waarop de overheid de drugscriminaliteit bestrijdt. ,,We hebben een nieuwe bureaucratie opgebouwd, maar het zijn allemaal papieren tijgers. Overal lopen juridische beren op de weg, de drugsmaffia wordt daar heel blij van. Jaag ze de stuipen op het lijf, geef ze de doodsklap. En als de politie geen tijd heeft, moeten we het leger erbij halen. Want nu dreigen we de oorlog te verliezen, ons land is afgegleden tot het centrum van de drugshandel.” 

Privacywetten zijn obstakel

Andere partijen zeiden de zorgen van Krol te delen, daarbij veelvuldig verwijzend naar Brabantse voorbeelden, variërend van dumpingen van drugsafval tot liquidaties. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg maakte Krol duidelijk dat ze de inzet van het leger ‘ niet realistisch’ vindt. Net als de VVD, de PvdA en de PVV vroeg Van Toorenburg zich wel af waarom het zo lang moet duren voordat de minister de privacywetten aanpast die nu nog vaak in de weg staan als overheidsinstanties informatie over criminelen met elkaar willen delen. Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb beklaagde zich daar deze week over. 

Het Bredase SP-Kamerlid Michiel van Nispen pleitte voor een parlementair onderzoek naar de manier waarop de overheid probeert om crimineel geld af te pakken. ,,Misdaad mag niet lonen, maar het is lucratiever dan ooit. Hoe kan dat? Er is een betere aanpak van financiële criminaliteit nodig, het wordt tijd dat het parlement zich daar mee gaat bemoeien. En laten we dan ook goed kijken naar de rol van de banken.” 

‘RIEC bestrijdt juist bureaucratie’ 

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bestreed dat de aanpak van de drugscriminaliteit vastloopt in bureaucratie. ,,Meneer Krol verwijst onder meer naar het RIEC, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum. Dat is misschien een nieuwe afkorting voor hem, maar het RIEC is juist bedoeld om de samenwerking binnen de overheid te bevorderen en de bureaucratie te bestrijden.” Ook wees de minister op het extra geld dat is vrijgemaakt voor de politie en voor de integrale aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Het delen van informatie over criminelen moet inderdaad makkelijker worden, onderstreepte Grapperhaus. ,,Daar werken we aan”. 

Op de suggestie van de SP om een eigen parlementair onderzoek te gaan doen naar het afpakken van crimineel geld, reageerde Grapperhaus niet bijster enthousiast: ,,We moeten hier periodiek over praten met elkaar, dat vind ik het belangrijkste. Als het parlement een eigen onderzoek wil doen, moet de Kamer dat zelf beslissen, daar ga ik niet over.” 

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.
  2. Veghelse accordeonist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    Veghelse accordeo­nist Tom van Aarle (29) gaat viral met cover van Duncan: ‘Ik had een idee en twee uur later stonden we te filmen’

    VEGHEL - Zaterdagochtend, voor Duncan's historische overwinning, zette de Veghelse muziekdocent Tom van Aarle (29) een video online waarin hij met zijn accordeon het nummer Arcade coverde. Inmiddels is de cover al bijna 70.000 keer bekeken. ,,Vrijdagavond om 20.00 uur had ik het idee en om 22.00 uur stonden we op de Noordkade te filmen”, zegt de muzikant lachend.