Volledig scherm
© GinoPress B.V.

‘Flatspringers’ Breda 20 jaar cel in voor doodschieten slapende Soufian Zouagh

BREDA – Bredanaars Anel B. (29) en Azzedine A. (28) draaien langdurig de gevangenis in vanwege het doodschieten van Soufian Zouagh (25) in een flat aan de Roeselarestraat in Breda. De rechtbank veroordeelde ze donderdag allebei tot 20 jaar cel. 

Tegen de twee was begin vorige maand allebei ook twintig jaar cel geëist. Officier van justitie Yolanda van Setten noemde het toen ,,een kille afrekening.’’ 

De rechtbank acht het duo schuldig aan medeplegen aan moord en spreekt van ‘een kille en geplande liquidatie van iemand die zich als vriend van de verdachten veilig waande. De verdachten gingen berekenend te werk.’

De moordzaak was een geruchtmakend en niet alleen vanwege de arrestatie van de twee op 9 januari 2018. De twee verdachten zaten in de auto van Zouagh toen ze door de politie werden opgemerkt. Daarop reden ze naar de flat van hun vroegere maatje. Ze vluchtten het appartement in en na enige tijd ging ook de politie naar binnen. Daar sprongen de twee van het balkon voor ze werden ingerekend. Pas daarna ontdekte de politie het lijk van Zouagh in de flat.

Sfeer grimmig

De rechtszittingen tijdens het straf procesverliepen ook regelmatig onrustig. De broer van Zouagh sloeg en schopte vorig jaar maart bij het verlaten van de zaal de broer van Azzedine A. En dat was niet de enige keer dat de sfeer grimmig was. Meestal ging het gelukkig goed.

Quote

Een kille en geplande liquidatie van iemand die zich als vriend van de verdachten veilig waande. De verdachten gingen bereken­dend te werk

Rechtbank

Het tekent wel de zaak zelf. Niet alleen de verdachten zijn gekende criminelen, ook het slachtoffer was geen onbeschreven blad. Hij zou betrokken zijn geweest bij de overval van een oud omaatje in Bladel. Die overval werd gelinkt aan de zogenaamde Rabobende, die mensen overviel op basis van informatie van Rabobankmedewerker Mehmethan E. (23). Die man kreeg een jaar terug anderhalf jaar cel. De overvaller zes.

Onduidelijk motief

Wat het motief voor het doodschieten was, is nooit duidelijk geworden. Het lijkt erop dat Soufian Zouagh kennis had van zaken die niet naar buiten mochten komen. Als dat zou gebeuren, zou de familie van Azzedine A. mogelijk worden afgemaakt. Maar er is ook een verhaal dat Soufian door anderen gezocht werd en dat de twee verdachten zouden zijn ingeschakeld voor de liquidatie van Zouagh.

In samenwerking met indebuurt Breda