Volledig scherm
Opruimen drugslab Lage Zwaluwe. © Marcel van Dorst / MaRic Media

Dna van verdachte aangetroffen in drugsfabriek Lage Zwaluwe

BREDA - Het dna van verdachte Pedro D. zit op spullen uit het drugslab dat in oktober vorig jaar werd opgerold in een loods naast zijn woning. Maar er is ook dna gevonden van een andere bekende van justitie. Dat heeft officier van justitie Karlijn Gimbrère vrijdag laten weten bij een tussentijdse zitting in de rechtbank in Breda. Een naam noemde ze niet.

Volgens de aanklager zat het dna-materiaal op 'labgerelateerde goederen'; een handschoen, verduidelijkte ze toen de rechter haar vroeg specifieker te zijn. De dna-treffers zijn gevonden door onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut. Met de resultaten ervan lijkt ook de inschatting van justitie juist te zijn dat er meer mensen betrokken waren bij het laboratorium. Volgens Gimbrère professionals, omdat het zo'n groot lab was.

Het drugslab werd gevonden in een loods aan De Zwingel. Er zou chrystal meth zijn gemaakt, de stof die bekend werd door de misdaadserie Breaking Bad. De politie vond 30.000 liter drugsafval. Een enorme hoeveelheid, zelfs voor Brabantse begrippen. ,,Eén van de smerigste labs ooit'', zei drugscoördinator Freek Pecht van de politie erover. Behalve de synthetische drugs vond de politie ook nog een wietkwekerij van 275 planten. Die stond onder de woning van D. 

De verdachte heeft betoogd dat hij bedreigd werd door criminelen die zijn loods wilden gebruiken voor het drugslab. Advocaat Barry van de Luijtgaarden vroeg de rechtbank om zijn cliënt alvast vrij te laten. De rechtbank vond dat, net als de officier van justitie, niet goed. 

De volgende zitting is op 15 juli.

  1. Oosterhoutse diplomazwemmers nog niet op Amerikaanse tv
    PREMIUM

    Oosterhout­se diploma­zwem­mers nog niet op Amerikaan­se tv

    OOSTERHOUT - De jeugdige Oosterhoutse zwemmers die een jaar geleden in de Warande zo hun best deden voor de camera's van een Amerikaanse tv-ploeg moeten geduld hebben. De opnames die door CBS News gemaakt zijn van het diploma-zwemmen in Oosterhout zijn nog niet verwerkt in een documentaire. Inmiddels is er door CBS wel een andere documentaire gemaakt over hoe Nederland omgaat met stormvloeden en de stijgende zeespiegel.