Volledig scherm
© Thinkstock

Bredase wietmakelaars moeten tweeënhalf jaar de cel in

BREDA - Twee mannen uit Breda kochten met het geld dat ze in de wiethandel verdienden achttien bedrijfspanden en (studenten)woningen op in Breda, Zevenbergen en Etten-Leur. Vanwege dat witwassen moeten ze 2,5 jaar de cel in, oordeelde de rechtbank in Breda maandag.

Quote

Door de veroorde­ling kan het Openbaar Ministerie nu beginnen met het terugvorde­ren van de criminele inkomsten van de mannen

Behalve voor witwassen zijn ze ook veroordeeld vanwege hennepteelt in Breda en Zevenbergen. W.L. (55) en E.K. (51) hoorden in januari al twee jaar cel tegen zich eisen.

De rechtbank in Breda vond maandag echter hogere straffen nodig. Door de veroordeling kan het Openbaar Ministerie nu beginnen met het terugvorderen van de criminele inkomsten van de mannen. Dat moet om miljoenen gaan.

Gefingeerde huurcontracten

De twee begonnen in 2004 met het opkopen van twee bedrijfsloodsen. Dat financierden ze al vooral met crimineel verdiend geld. Die panden zouden ze gebruiken voor wietkwekerijen. Met gefingeerde huurcontracten en betalingen zouden ze vervolgens banken hebben opgelicht, waardoor ze nog meer panden konden opkopen.

Zo kregen de Bredanaars in de periode van 2004 tot 2014 achttien huizen en loodsen in bezit in met name Breda. In onder meer panden aan de Lunetstraat en Haagdijk, waarvoor niet makelaars maar de verdachten zelf huurders zochten, werden meerdere hennepplantages opgerold.

In samenwerking met indebuurt Breda