De inval in juli 2019 bij galerie Puro Arte op de Haagdijk in Breda.
Volledig scherm
De inval in juli 2019 bij galerie Puro Arte op de Haagdijk in Breda. © Mariëtte den Engelse

Bredase verdachte Mirza G. uit groot witwasonderzoek blijft langer vastzitten

BREDA - Mirza G., een van de twee verdachten in het grote Bredase witwasonderzoek, blijft langer vastzitten en zit in beperkingen. Samen met zijn vrouw, Rosita D., werd hij maandag van het bed werd gelicht in hun woning aan de Oleanderstraat.

In beslag genomen (luxe) goederen bij een inval voor een witwasonderzoek in een woning aan de Oleanderstraat in Breda.
Volledig scherm
In beslag genomen (luxe) goederen bij een inval voor een witwasonderzoek in een woning aan de Oleanderstraat in Breda. © Politie

De Bredase vrouw, van de uit Bosnië afkomstige verdachte, mocht woensdagmiddag de cel verlaten vanwege persoonlijke omstandigheden. Zij mag het onderzoek thuis afwachten. 

De politie hield het stel afgelopen maandag in hun woning in Breda aan. Er zijn geld, luxe goederen en administratie in beslag genomen.

De politie denkt dat verdachte Mirza G. zijn panden koopt en verbouwt met drugsgeld van het kartel, zo blijkt uit gepubliceerde documenten van Bosnische media. In totaal is er voor 2,5 miljoen euro aan panden gekocht. 

Tito- en Dino-kartel

De van oorsprong Bosnische verdachte uit Breda werkt volgens media in Bosnië voor een internationale cocaïnebende uit de Balkan, het Tito- en Dino-kartel. Aan het hoofd zou Edin G. staan, een neef van de Bredase man. De machtige criminele organisatie zou een van de vijf zogeheten Balkan-kartels vormen die volgens Interpol 80 procent van de cocaïnehandel in handen hebben tussen Peru en Europa. De afgelopen jaren werd 14.000 kilo cocaïne onderschept die de politie aan het Tito- en Dino-kartel toeschrijft. Volgens Amerikaanse diensten werkte het kartel onder meer samen met de inmiddels door Dubai uitgeleverde Ridouan Taghi.

Internationale politieactie

De arrestaties en huiszoeking zijn een vervolg op een internationale politieactie in juli 2019 waarbij in Nederland, Bosnië, Spanje, België en Slovenië ruim twintig huiszoekingen werden gedaan. In Nederland concentreerde de actie zich op panden en bedrijven van het verdachte echtpaar of aan hen gelieerde bedrijven, waaronder galerie Puro Arte aan de Haagdijk en woningen aan onder meer de Slingerweg, Blauwtjes en Oleanderstraat. Peperdure auto’s, waaronder een Ferrari, Hummer en Porsche werden in Nederland en Bosnië in beslag genomen.

In samenwerking met indebuurt Breda