Advocaat Peter Schouten.
Volledig scherm
Advocaat Peter Schouten. © Pix4Profs-Ron Magielse

Beveiligers en collega's melden zich bij advocaat Schouten die Nabil B. wil bijstaan

UPDATEEr hebben zich inmiddels zes advocaten bij Peter Schouten gemeld, die net als hij aanbieden om Nabil B. te gaan verdedigen. “Onder wie één vrouw,” aldus de Bredase advocaat, die veel losgemaakt heeft nadat hij vlak voor het weekend liet weten B. juridisch bij te willen staan.

B. is kroongetuige in de zaak tegen de voortvluchtige crimineel Ridoun Taghi. Vorige week woensdag werd B.’s advocaat Derk Wiersum in Amsterdam doodgeschoten.

Schouten is dit weekend overstelpt met steunbetuigingen, via mail en social media. Zo twitterde PvdA-politicus Lodewijk Asscher: ‘Ontroerend lichtpunt in een zwarte week voor de rechtsstaat’.  En de Nederlandse Orde van Advocaten noemde het aanbod ‘een zeer moedig besluit’.

“Maar,” zegt Schouten, “ik vind het vooral ook bemoedigend dat zoveel mensen zich zorgen maken over de rechtstaat.”

Privéchauffeur

Onder de reacties zijn er twee van mensen die aanbieden om Schouten te beveiligen, mocht hij inderdaad B.’s advocaat worden. “Een oud-motoragent heeft aangeboden om voor mijn veiligheid mijn privéchauffeur te zijn. En er heeft zich iemand gemeld die ervaring heeft met beveiligen van enkele topmensen van justitie.”

Bedreigingen heeft hij niet gehad sinds hij het aanbod kenbaar maakte om B. te willen verdedigen. “Maar ik ben echt niet naïef over de risico’s die ik loop, los van de vraag of ik nu wel of niet de advocaat van Nabil B. word.”

Of het daadwerkelijk zo ver komt dat Schouten de kroongetuige gaat bijstaan, blijft vooralsnog onduidelijk. De mogelijkheid bestaat dat B. zelf iemand benadert om hem te verdedigen, maar er kan ook een verzoek daartoe bij een advocaat worden neergelegd door de rechtbank of door de Orde van Advocaten in Amsterdam. 

In samenwerking met indebuurt Breda