Volledig scherm
De Rabobank in Oudenbosch. © ANP

Al ruim 2 miljoen euro uitgekeerd aan gedupeerden kluisjesroof Oudenbosch

videoOUDENBOSCH - De Rabobank heeft inmiddels ruim 2 miljoen euro schadevergoeding uitgekeerd aan gedupeerden van de kluisjesroof bij het filiaal in Oudenbosch. ,,Zo'n 30 procent van de betrokken safeloketten is nu afgerond'', zegt woordvoerder Elise van Heeswijk van de bank.

Het overgrote deel van de uitgekeerde claims betreft gestolen geld. ,,Dat zijn vrij eenvoudige, enkelvoudige claims. De meervoudige zaken met gestolen sieraden vergen meer tijd'', legt Van Heeswijk uit.

Vlot

Medio vorige maand maakte de bank bekend dat op dat moment ruim 1 miljoen euro was uitgekeerd. Het proces verloopt naar de mening van Rabobank vlot omdat veel klanten hun schadeclaims 'goed onderbouwen en aanneembaar maken.'

Teleurstellingen

Wel stuurt de bank deze week gedupeerden die sieraden missen een extra brief met uitleg over het vaststellen van de waarde. ,,Om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen'', zegt Van Heeswijk. In deze krant kritiseerde een gedupeerde de bank omdat die de waarde van zijn gouden sieraden volgens hem te laag inschatte.

Rabobank keert volgens Van Heeswijk de dagwaarde van de sieraden uit, ook wel occasionwaarde genoemd, niet de nieuwwaarde. ,,Daartoe werken we met gecertificeerde taxateurs.''

Rabobank verwacht nog 4 tot 6 maanden nodig te hebben voor de afhandeling van alle claims. ,,Dit in verband met de complexiteit en grootst mogelijke zorgvuldigheid in dit proces. We benadrukken hierbij dat we geen maximum bedrag hanteren voor het uitkeren van alle claims.''

Quote

We hebben geen potje of maximum totaalbe­drag. We vergoeden alle schade die aanneme­lijk gemaakt wordt

Elise van Heeswijk

Inmiddels heeft de bank met 90 procent van gedupeerde safehuurders gesprekken gevoerd over hun claims. De woordvoerder verzekert dat huurders niet bang hoeven te zijn dat het schadepotje van de bank ineens op is. ,,We hebben geen potje of maximum totaalbedrag. We vergoeden alle schade die aannemelijk gemaakt wordt.''

Gevlucht

Bij de kluisjesroof in Oudenbosch begin dit jaar werden ruim driehonderd safeloketten in de bank opengebroken. Hoe groot de buit precies is, is niet bekend. Het Openbaar Ministerie noemde tijdens en tussentijdse rechtszitting een bedrag van 4 miljoen euro, maar er zijn ook schattingen tot 10 miljoen euro.

 Twee verdachte medewerkers van een Bredaas beveiligingsbedrijf zijn aangehouden. Naar twee andere verdachten, ook (oud-)beveiligers, zoekt de politie. Het OM is bang dat zij met de buit naar het buitenland zijn gevlucht.

Volledig scherm
De inbrekers sluipen de bank in Oudenbosch uit. © Opsporing Verzocht
  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.