175 arrestaties in Europol-actie tegen Balkan-criminaliteit, ook controle bij Hazeldonk

Tijdens een grote, Europese actie tegen criminaliteit vanuit de West-Balkan zijn de afgelopen week 175 mensen gearresteerd. Ook werden er 51 vuurwapens in beslag genomen en 164 illegale migranten aangehouden. 

De actie was gericht tegen de handel in en smokkel van migranten, vuurwapens en drugs en stond onder leiding van de Europese politieorganisatie Europol. Vanuit het hoofdkantoor in Den Haag werden acties in 29 Europese landen aangestuurd. In totaal werden er 214.000 personen, voertuigen en woningen gecontroleerd.

In Nederland deden de politie en de Koninklijke Marechaussee mee aan de actie. Zij controleerden onder meer het verkeer dat Nederland in kwam bij de grensovergang Hazeldonk bij Breda. Daarbij werden drie Nederlanders opgepakt die door de politie werden gezocht of nog een celstraf open hadden staan. Ook werden er vier openstaande verkeersboetes geïnd en een verboden mes in beslag genomen. Tijdens de controle op Hazeldonk werden geen zogenoemde inklimmers aangetroffen, migranten die zich verbergen in vrachtwagens en zo de oversteek naar Engeland proberen te maken.

Volledig scherm
Controleactie van de Koninklijke Marechaussee op parkeerterrein Hazeldonk bij de Nederlands-Belgische grens bij Hazeldonk. De controle was onderdeel van een grote, Europese actie tegen mensensmokkel en andere criminaliteit vanuit de West-Balkan. Foto: Arie Kievit © Arie Kievit

Informatie kan tot een patroon leiden

Bijzonder aan de actie was dat de controles in diverse landen tegelijkertijd werden uitgevoerd en de informatie direct tussen de deelnemende landen werd gedeeld in de Operation Room van Europol in Den Haag. ,,Collega’s uit andere landen checken dan direct of zij informatie hebben in welke landen die aangetroffen persoon nog meer is geweest. Uit die informatie, kun je misschien een patroon halen. En die analyse kan waardevol zijn voor opsporing in de toekomst”, zegt Victor Garcia Cuenca, van de Spaanse Guardia Civil en leider van de gezamenlijke actiedagen. De politiedienst bepleit het breed delen van informatie tussen de verschillende korpsen.

Lees later op deze site een reportage over de grote Europol-actie: ‘Heel Europa speurt naar inklimmers én smokkelbazen’.

Volledig scherm
De Operations Room van Europol in Den Haag waar de informatie vanuit de deelnemende landen binnenkwam. © Arie Kievit
  1. Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Charly Luske, René van Kooten en Anne Kuik in de Ochtend Show to go

    Boze Zeeuwen gaan morgen op weg naar Den Haag om hun onvrede te uiten over staatssecretaris Barbara Visser en haar besluit om de verhuizing van de marinierskazerne in Vlissingen af te blazen. Verslaggever Ernst Jan Rozendaal is bij ons te gast om daarover te praten. Ook acteurs René van Kooten en Charly Luske schuiven aan om te vertellen over hun nieuwe voorstelling Jesus Christ Superstar in Concert. De Ochtend Show to go wordt morgen gepresenteerd door Hila Noorzai en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op deze site.