Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Zwijndrechtse spuger krijgt taakstraf, waar Dordtenaar zes weken kreeg

UPDATEEen 24-jarige Zwijndrechtenaar, die anderhalve week geleden iemand in de nek spuugde, is gisteren door de politierechter in Rotterdam tot een taakstraf van 30 uur veroordeeld

Eerder deze week kreeg een Dordtse zwerver, die een vrouw vol in het gezicht had gespuugd, nog een gevangenisstraf van zes weken. De rechter van dienst zag er gezien het risico van corona een mogelijk levensbedreigend delict in, ook al had de zwerver dat woord niet in de mond genomen .

In het geval van de Zwijndrechtenaar oordeelde de rechter dat daar geen sprake van was. De man was in Hendrik-Ido-Ambacht door een voorbijganger aangesproken op zijn asociale rijgedrag en reageerde daarop door raak te spugen. Het slachtoffer vond dat bedreigend, net als een getuige.

Slachtoffer hoefde niet te vrezen

Justitie beschuldigde de man, die evenmin het woord corona gebruikte, vrijdag in een supersnelrechtzaak van bedreiging met doodslag dan wel zware mishandeling. Omdat spugen gevaar met zich mee brengt en het bovendien om een verkeersruzie ging, eiste de officier van justitie drie weken cel, waarvan één voorwaardelijk.
De rechter ging daarin echter niet mee. Volgens de rechter is niet vast te stellen dat aangever heeft gevreesd voor zijn leven of daarvoor moest vrezen.Evenmin hoefde hij bang te zijn voor letsel: ,,Hij dacht alleen: wat als ik nu corona heb?’’

Wel vat de rechter het spugen op als een belediging, die nu door de corona-pandemie ernstiger is dan anders. Daarom  legde de rechter een taakstraf op in plaats van de gebruikelijke boete.