Volledig scherm
De kruising op de Merwedestraat bij de N3 wordt aangepast. © Cees Schilthuizen

Zes gevaarlijke kruisingen in Dordrecht dit jaar nog op de schop

Zes gevaarlijke verkeerssituaties in Dordrecht gaan dit jaar nog op de schop. Daarnaast krijgen tal van onveilige plekken kleinere aanpassingen, zoals andere belijning of extra verkeersborden, onder de noemer ‘operatie verfpot’.

Een deel van de plekken die dit jaar nog worden aangepakt, is afkomstig uit de top 20 verkeersonveilige punten die de gemeente heeft opgesteld op basis van het aantal ongelukken. Een van de locaties is de Merwedestraat, ter hoogte van de afritten naar de N3. Het gaat dan met name om het aanpassen van de voorrangssituatie voor bussen en de routes voor fietsers op de kruisingen.

Quote

Ik wil de kruising Bos­boom-Toussaint­straat deze periode nog aanpakken

Rik van der Linden, Wethouder verkeer

Ook de rotonde bij het Leerpark krijgt een make-over. ,,Die is niet zo heel lang geleden aangepast, maar nu denken mensen vaak dat het tweebaansrotonde is. We gaan er voor zorgen dat het helder is dat het slechts één strook is”, aldus wethouder Rik van der Linden.

Andere locaties die dit jaar nog op de schop gaan zijn de kruisingen Talmaweg-Galileilaan, Willem de Zwijgerlaan-Nassauweg, Vrieseweg-Singel en Vest-Vriesebrug. Waar mogelijk worden andere onveilige plekken aangepakt op het moment dat er sowieso op die plek gewerkt zou worden, zoals op de Spuiboulevard, bij het Achterom en de Johan de Wittstraat.

De plek die bovenaan de top 20 staat, de kruising Bosboom-Toussaintstraat met de Brouwersdijk, verandert voorlopig niet. Van der Linden: ,,Die locatie wordt meegenomen in het fietsplan, dat we dit najaar gaan uitrollen. Maar ik wil deze kruising zeker nog deze periode aanpakken.”

Kleine ingrepen

Naast een aantal grotere projecten, staan er dit jaar nog 15 kleinere aanpassingen op de planning. Zo wordt de rotonde bij de Groenezoom en de Chico-Mendesring toch nog eens onder de loep genomen. ,,Mogelijk volgen daar nog wat kleine ingrepen.” Op andere plekken wordt gekeken of bijvoorbeeld haaientanden, extra borden of het snoeien van bosjes kan helpen.

Het plan van aanpak dat de gemeente nu presenteert, volgt op het samenstellen van de top 20 en zo’n 900 meldingen die Dordtenaren hebben gedaan over plekken die zij als onveilig ervaren. In totaal ligt er nu een lijst van 76 locaties die in 2019 of op een later moment worden aangepakt, of in ieder geval geanalyseerd.

Voor deze collegeperiode is twee miljoen euro vrijgemaakt voor het aanpassen van onveilige verkeerssituaties. Voor ‘operatie verfpot’ is jaarlijks een ton beschikbaar. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in