Volledig scherm
In de regio werkt bijna één op de zeven werknemers (13 procent) bij een industrieel bedrijf. In totaal gaat het om 16.800 banen. © Ricardo Smit

Werkloosheid in de regio daalt; meeste WW-uitkeringen in Dordrecht

Het aantal werklozen in de regio neemt verder af. Door de nog altijd aantrekkende economie daalde het aantal mensen dat afhankelijk is van een WW-cijfers in een jaar tijd met bijna twintig procent van 4.454 naar 3.578, stelt het UWV. Die cijfers duiden erop dat meer mensen gemakkelijker een nieuwe baan vinden.

In absolute aantallen is het aantal werklozen momenteel het grootst in de gemeente Dordrecht. Daar kregen vorige maand 1.698 mensen een WW-uitkering, nadat ze buiten hun schuld om hun baan kwijtraakten. Daarna komt Zwijndrecht (614), gevolgd door Papendrecht (364), Hendrik-Ido-Ambacht (321), Sliedrecht (228), Alblasserdam (234) en Hardinxveld-Giessendam (119). Afgezet tegen de beroepsbevolking ligt het ‘WW-percentage’ in de regio op 2,4 procent. ,,Daarmee blijft het achter op het landelijke percentage van 2,7 procent’’, concludeert het UWV.

De daling van het aantal WW-uitkeringen doet zich in de regio vooral voor in de sectoren zorg & welzijn, detailhandel en metaalindustrie. Enkel in voedingsindustrie is er sprake van een stijging, blijkt uit cijfers.

Industrie

Het UWV richt zich in haar recente rapport specifiek op de industriesector, waar sprake is van stabilisatie qua aantal uitkeringen. In de regio werkt bijna één op de zeven werknemers (13 procent) bij een industrieel bedrijf. In totaal gaat het om 16.800 banen. ,,We verwachten voor dit jaar een stabilisering en een lichte krimp in 2020 tot 16.700 banen’’, zegt het UWV daarover. 

,,De sector is gevoelig voor veranderingen van de conjunctuur en exportmogelijkheden. Bovendien zorgen technologische ontwikkelingen op de lange termijn voor een structureel dalende trend van industriële werkgelegenheid. Het belang van denkwerk en sociale vaardigheden wordt groter, dat van fysieke kracht kleiner. Tegelijkertijd blijven technische basiskennis en vakvaardigheden belangrijk.’’