Scholieren spelen Democracity in de raadzaal van Dordrecht.
Volledig scherm
Scholieren spelen Democracity in de raadzaal van Dordrecht. © Victor van Breukelen

Wat als kinderen de baas zouden zijn van de stad?

Plannen beargumenteren, debatteren, lobbyen: groep 7 van OBS De Griffioen uit Dordrecht kreeg er donderdag geen genoeg van. In vier fracties vormden de 21 leerlingen voor één ochtend het bestuur van hun eigen stad Democracity. 

Als ware raadsleden in de dop gingen de tieners het gesprek met elkaar aan in de raadzaal van het Dordtse stadhuis. De klas is één van de groepen leerlingen die deze week deelneemt aan het ‘Democracity-spel’. Door het interactieve rollenspel maken ze kennis met democratische besluitvorming en de werking van de gemeenteraad, een initiatief van ProDemos.

De 10-jarige Soufyan en Max zijn het erover eens: debatteren over wat er belangrijk is in de stad is heel leerzaam. ,,Je kan misschien later een baan krijgen waarvoor het handig is als je je mening kan geven’’, vindt Max. Samen met nog drie klasgenoten vormen zij de partij GSD (Goede Stad Democracity).

Van fabriek tot bos

De vier partijen moeten besluiten nemen over hun eigen voorstellen voor de stad. GSD wil een fabriek laten bouwen, de Griffies vinden een moskee belangrijk, AR wil ruimte creëren voor een huisartsenpraktijk en WMH pleit voor een bos in de stad.

,,Het is belangrijk dat er een bos is. Het staat mooi en het is goed voor dieren’’, is het argument van de woordvoerder van die laatste partij. Raadslid Jasmijn voegt er nog een reden aan toe: ,,Bomen geven zuurstof en zonder zuurstof kunnen we niet ademen.’’

Quote

Mensen kunnen ook gewoon een plant kopen om te ademen

Scholier Max, GSD

WMH krijgt steun, maar ook tegenstand van andere partijen. ,,Als je geluk hebt, zie je een hert. Daar kan je heel veel lol aan hebben. Maar je kan in een bos ook verdwalen’’, aldus Thijs, van de Griffies. GSD’er Max ziet het nu er niet van in. ,,Mensen kunnen ook gewoon een plant kopen. Dan kan je ook ademen.’’

Eén winnend plan

Nadat andere partijen hun plannen hebben toegelicht, wordt over ieder idee gestemd. Geen enkel plan kan op een meerderheid van de stemmen rekenen, alleen het bos. Zeventien raadsleden stemmen ermee in, vier zijn tegen. Dus krijgt fictieve stad Democracity er een bos bij.

Gastdocent Nassira Maadouri van ProDemos fungeert tijdens de raadsvergadering als burgemeester. ,,Jong geleerd is oud gedaan. Het is goed om al op deze leeftijd bewust met politieke onderwerpen bezig te zijn.’’ Maadouri leidt Democracity-spellen door het hele land. ,,Het leuke is dat kinderen overal met andere onderwerpen bezig zijn. Hier in Dordrecht zie je dat de leerlingen met name veel aandacht hebben voor zorg en veiligheid.’’

Hoop voor de toekomst is er in elk geval zeker. De scholieren tonen zich van hun meest nieuwsgierige kant en stellen volop politieke vragen aan commissielid Frans-Bauke van der Meer, die het spel bijwoonde.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!