Was er ergens brand? Dan daverde het Koperen Dingetje door de straten van Dordrecht
Dordt Eigen-AardigBij de voorbereidingen op een artikel over het Oranjehotel (dat in 1928 in brand stond) stuitten wij op een wonderlijke machine van de Dordtse brandweer, een stoombrand-spuit die voortgetrokken werd door een span paarden. Het apparaat had de mooie bijnaam het Koperen Dingetje, ongetwijfeld naar de koperen ketel en de koperen leidingen.
In Dordrecht brak in 1880 voor de brandbestrijding het stoomtijdperk aan. De eerste stoomspuit kwam in Dordrecht in 1880 op de veerboot Biesbosch IV. Handig, want op een boot is nooit gebrek aan bluswater. En Dordrecht heeft nogal wat water. De nieuwigheid beviel goed en al een jaar later kreeg ook de Biesbosch II een stoomspuit. De schepen deden gewoon dienst als veerpont, maar als er ergens brand was, op een schip of aan een kade, onderbraken ze de dienst en stoomden op naar het vuur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oei! Automobilist rijdt met auto het water in, pontje kan even niet varen
Een man is zondagmiddag met zijn auto de rivier in gerold in Dordrecht. De bestuurder kon zelf uit zijn voertuig komen, maar de auto ligt nog ‘kopje onder’ in het water en blokkeert de pont bij de Kop van 't Land. ,,Die kan even niet heen en weer varen.” -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUMDordt Eigen-Aardig
Hoe de Dordtse frikadel om zeep werd geholpen door de gladde, zompige frikandel
Het is geen wereldschokkende nieuws. En deze krant was onwetend en besteedde er dus geen aandacht aan. Maar er is weer een Dordts icoon verdwenen: de frikadel. Al een paar maanden geleden werd de laatste gefabriceerd. ,,Maar’’, zal een culinair onderlegde Dordtenaar zeggen: ,,Er worden toch nog steeds frikandellen verkocht?’’ Jazeker, maar dat zijn frikandellen, de Dordtse frikadel heeft echt het commerciële loodje gelegd. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Feest! Kinderen trommelen voor 40-jarige Oranje Nassauschool in Dordrecht
Feest op cbs Oranje Nassau. De Dordtse basisschool bestaat veertig jaar. Om dat te vieren organiseerde Drum4Fun dinsdag een muzikale feestdag voor alle kinderen. ‘s Morgens volgden alle groepen een Djembé-workshop. In de middag traden de leerlingen op voor hun ouders. -
PREMIUMDordt Eigen-Aardig
Hoe de oude verkrotte binnenstad van Dordrecht een geliefde plek werd om te wonen
In de binnenstad van Dordrecht, ‘binnen de Spuihaven’, wordt steeds meer gewoond. Oude panden worden geschikt gemaakt als appartementencomplex, er kwamen luxe lofts in een oude boterbeurs, herenhuizen en pakhuizen worden verticaal of horizontaal gesplitst voor luxe woningen. Kennelijk is de oude stad geliefd. Maar dat is pas sinds kort. De leefomstandigheden van het merendeel van de Dordtenaren waren eeuwenlang bar en boos. -
PREMIUM
Familie Bakker neemt na dik 50 jaar afscheid van hun restaurant Bellevue: ‘We gaan de gasten missen’
Zijn ouders kochten het Sliedrechtse restaurant Bellevue in 1970, Ruben Bakker nam het tientallen jaren later over, maar moet het nu echt verkopen. ,,We deden het jaren met plezier en als het kon, waren we nog vele jaren doorgegaan.’’