Jan Jongeneel van stichting Kasteel Develstein in Zwijndrecht met het walvisbot
Volledig scherm
Jan Jongeneel van stichting Kasteel Develstein in Zwijndrecht met het walvisbot © Peter Koster

Walvisbot weer te zien bij Zwijndrechts kasteel Develstein

Het zou een graftombe kunnen zijn, ware het niet dat het gat in de grond van kasteel Develstein afgedekt is met zware glazen plaat. Het is de bedoeling dat mensen er in kunnen kijken.

De  vandalismebestendige archeoscope bevat onder meer scherven en stenen van het voormalige kasteel, dat enkele jaren geleden zichtbaar gemaakt werd met een stalen reconstructie. Maar het belangrijkste object, vertelt voorzitter Jan Jongeneel van de stichting Kasteel Develstein, is een enorm walvisbot. 

Hij gaat er van uit dat een dergelijk bot ooit aan de muur van het kasteel gehangen heeft. ,,Voordat Zwijndrecht bedijkt werd, kwamen hier walvissen voor. De mensen vingen die voor het vlees en de levertraan, maar dat vroeg wel samenwerking. Daar werden walvisbotten het symbool van. Ze hingen aan de muren van rechtbanken en stadhuizen om er aan te herinneren dat alles gedaan werd voor het volk.’’ Het zou veel later aan de muur van het kasteel gehangen hebben: van de zeventiende tot de negentiende eeuw, als herinnering aan die oude gewoonte.

Mobieltje

De stichting zit nog vol ideeën voor het eiland temidden van de kasteelgracht bij het Develstein College. Jongeneel zou er graag culturele activiteiten organiseren. ,,En we willen aanhaken bij het initiatief Verborgen Stad om het kasteel in 5D zichtbaar te maken. Dan richt je je mobieltje op het kasteel en zie je hoe het er in de loop der tijden uit gezien heeft. Het zou mooi zijn als je zo ook door het oude kasteel kan lopen.’’

Het oorspronkelijke kasteel werd in 1532 gebouwd door Willem van Duivenvoorde, kamerheer van graaf Willem III. Dat werd in 1572 door de Spanjaarden in brand gestoken. In 1594 kocht de Dordtse burgemeester Willem van Beveren de ruïne. Zijn  zoon Cornelis, ook burgemeester van Dordrecht, liet er een echt kasteel van maken. Hij hield er een culturele kring, waarvan waarschijnlijk ook dichter Jacob Cats deel uitmaakte. Het kasteel werd in 1824 gesloopt. 

Kasteel Develstein, schilderij door J.W. Boshamer
Volledig scherm
Kasteel Develstein, schilderij door J.W. Boshamer © AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!