Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Waarde huizen in Zwijndrecht hardst gestegen in de regio

De WOZ-waarde in Zwijndrecht is dit jaar het hardst gestegen van alle gemeenten in de Drechtsteden.

De gemiddelde marktwaarde van een woning was daar op 1 januari van dit jaar 197.000 euro, bijna 10 procent hoger dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

In lijn met het landelijke beeld is de WOZ-waarde in alle gemeenten in de regio met meer dan 5 procent gestegen. Koploper is Zwijndrecht met 9,5 procent, daarachter volgt Dordrecht met een stijging van 8,1 procent. Huizen wisselen in de grootste gemeente van de Drechtsteden gemiddeld voor 187.000 euro van eigenaar. Die prijs lag een jaar geleden dus nog zo'n 15.000 euro lager.

Hendrik-Ido-Ambacht

Ook een snelle stijger in het lijstje: de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Waar een gemiddelde woning in 2018 nog werd getaxeerd op ongeveer 233.000 euro, tel je daar nu bijna 20.000 euro meer voor neer. Bij de vier overige gemeenten, Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Sliedrecht, schommelt de stijging rond de 6 procent.

De WOZ-waarde is een vaste waarde van een woning die wordt gebruikt om de hoogte van bepaalde belastingen, zoals het woningforfait of de ozb, te bepalen. De gemiddelde woning in Nederland had op 1 januari van dit jaar een WOZ-waarde van 248.000 euro, wat bijna 8 procent hoger is dan in 2018 en sowieso de hoogste waarde ooit gemeten. In Rotterdam steeg de gemiddelde woningwaarde het hardst, met bijna 16 procent.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!