Volledig scherm
In het weekeinde moeten kroegen buiten het uitgaanskerngebied om 02.00 uur de deuren sluiten. © Rob Engelaar

VVD wil Dordtse horeca doordeweeks langer open laten blijven

De VVD in Dordrecht heeft een proef voorgesteld met de openingstijden van horeca net buiten het ‘uitgaanskerngebied’, zoals het Scheffers- en Statenplein, liggen. Raadslid Rolin den Heijer wil dat het tijdens een testperiode voor twaalf zaken voortaan mogelijk wordt om twaalf keer per jaar doordeweeks later dan twaalf uur ‘s nachts open te mogen blijven.

Het zogeheten 12-12-12 experiment moet volgens Den Heijer aantonen dat dit de stad bruisender kan maken. Volgens hem is de ontheffing voor vier keer per jaar voor horeca buiten het hart van de stad nu te weinig , omdat die ontheffingen allemaal tijdens Big Rivers worden ‘ingezet’. ,,Die jokers worden in één keer ingezet. Je beperkt de ondernemers zo enorm.’’

Voor uitgaanskerngebieden, zoals dus de beide pleinen én het gebied rond De Kazerne en Merz, vraagt de VVD het stadsbestuur om de sluitingstijden helemaal los te laten. Voor alle horeca hier zou dan geen tijd meer gelden en zijn ontheffingen niet meer nodig. ,,Schaf de sluitingstijden daar af’’, zei Den Heijer tijdens zijn pleidooi deze week in de commissievergadering Bestuur en Middelen op het stadskantoor.

Quote

Het is nu nog veel te stil. We geloven dat bedrijven en horeca-onderne­mers echt het verschil kunnen maken

Rolin den Heijer

Hij verwees naar studentensteden als Groningen en Nijmegen waar horeca-ondernemers de vrije hand hebben in de sluitingstijd van hun zaak. ,,Daarmee wordt de stad bruisender en voorkom je piekmomenten met bezoekers die huiswaarts keren. Het is nu nog veel te stil. We geloven dat bedrijven en horeca-ondernemers echt het verschil kunnen maken.’’

Daarbij tekent de VVD aan dat de suswachten moeten blijven om de orde te bewaken.

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen