Vrouwe Justitia.
Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP XTRA

Vluchteling (22) moet behandeld worden voor ‘seksuele stoornis’ na aanranding

De 22-jarige statushouder A. K. heeft een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen voor het gijzelen en aanranden van een klasgenote. Als hij zich niet laat behandelen voor zijn ‘seksuele stoornis’ moet hij de gevangenis in.

De man uit Guinee sloot het meisje op in zijn woning in Sliedrecht na een dagje schaatsen met de klas. In zijn huis randde hij haar aan. Volgens de rechtbank is er genoeg bewijs om K. hiervoor te veroordelen. Terwijl het OM een celstraf van anderhalf jaar eiste, waarvan een half jaar voorwaardelijk, legt de rechtbank hem een lagere straf op.

De ‘seksuele stoornis’ waar de rechtbank in de uitspraak naar verwijst, kwam tijdens de behandeling van de zaak naar voren. K. zou in het hulpboek Vals Alarm hebben geleerd dat je met woorden iemand kunt overtuigen van jouw wens. Dat zou hem hebben aangezet tot aanranding. K. moet drie maanden de cel in als hij weigert zich voor zijn stoornis te laten behandelen. 

Roerig verleden

De reclassering concludeerde na gesprekken met K. dat hij handelde uit naïviteit en onwetendheid. Zijn roerige verleden, dat in de rechtbank werd besproken, zou geen effect op zijn daden hebben gehad. K. vluchtte op 15-jarige leeftijd uit Guinee, nadat zijn beide ouders waren overleden. Zijn vader werd voor zijn ogen vermoord, zijn moeder stierf aan een ernstige ziekte. Hij heeft een verblijfsvergunning tot halverwege april van dit jaar.