Onder meer langs de kade van de Oude Maas bij de Zwijndrechtse brug werd gezocht met twee boten en speurhonden. Zonder resultaat.
Volledig scherm
Onder meer langs de kade van de Oude Maas bij de Zwijndrechtse brug werd gezocht met twee boten en speurhonden. Zonder resultaat. © Niels Dekker/AD

Vermiste Dirk Dalebout niet gevonden bij speurtocht op Oude Maas en Dordtsche Kil

UPDATEDe politie heeft op het water van de Oude Maas en de Dordtsche Kil tevergeefs gezocht naar de vermiste Dirk Dalebout (52) uit Dordrecht. Volgens zijn dochter Celine heeft de speurtocht niets opgeleverd.

Volgens een politiewoordvoerder waren er ook geen concrete aanwijzingen dat de Dordtenaar in één van de rivieren te vinden was, maar was dit wel één van de scenario’s die de politie wilde nalopen.

De politie, die assistentie kreeg van een boot van Rijkswaterstaat, was donderdag met twee boten het water op gegaan om te kijken of ze iets konden vinden. Ze maakten daarbij gebruik van een speciale speurhond. 

Ook is mogelijk gebruik gemaakt van sonarapparatuur. Die zendt geluidssignalen uit en ‘luistert’ vervolgens naar de weerkaatsing. Zo scant deze apparatuur de bodem af. Ook wordt door een dregteam soms gebruik gemaakt door een apparaat met haken die zich vastzet in de objecten die het onder water tegenkomt.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Beeld van de politie met speurhond tijdens een eerdere zoekactie in Delft.
Volledig scherm
Beeld van de politie met speurhond tijdens een eerdere zoekactie in Delft. © Fred Leeflang

Van Dalebout is ook allerminst zeker dat hij in het water is terechtgekomen. De Dordtenaar verdween een week geleden in de nacht van woensdag op donderdag en liet geen enkel spoor na. Zijn telefoon, aan de hand waarvan hij zou kunnen worden getraceerd, liet hij ook achter.

De familie vertelde het AD dat Dalebout onlangs zijn baan was kwijtgeraakt en diens moeder kampt met ernstige gezondheidsproblemen. Mogelijk was het hem allemaal teveel geworden. Dochter Celine en vrouw Jacqueline gingen de bewuste nacht onder meer naar het water bij de Zwijndrechtse brug om hem te zoeken. De plek waar de politie nu ook speurt.

Positief of negatief einde

Celine Dalebout, die met haar toen goedgemutste vader amper een week voor diens verdwijning nog op de tribune zat bij Ajax-PSV, is blij met de actie. ,,Fijn dat ze dit hebben gedaan. Of het nou een positief of negatief einde had’’, vertelt ze. ,,Vonden ze niks, dan konden we deze optie in elk geval afstrepen. Dan hoef je zelf niet meer daar naar het water toe om weer te gaan zoeken.’’

De dochter weet zeven dagen na de mysterieuze verdwijning amper iets meer dan toen haar vader net was verdwenen. Om 01.10 uur die woensdagnacht kwam ze hem voor het laatst tegen in haar ouderlijke woning in de wijk Krispijn toen Dalebout net naar de wc ging en zij net de trap op liep. 

Uit onderzoek van de politie bleek dat haar vader zeven minuten later nog een bericht aan zijn oude werkgever stuurde en tussen dat moment en 02.30 uur het huis moet hebben verlaten. Te voet, via de achterpoort die hij vermoedelijk al open had laten staan die avond.

Volgens familie en vrienden was het niets voor de zorgzame Dalebout om zijn gezin op deze manier achter te laten, in volledige onzekerheid. Mogelijk wijst dat er op, zo zegt Celine, dat haar vader volledig de kluts is kwijtgeraakt.

Bij tips belt u met de politie op 0900-8844.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!