Galeriehoudster Wilma Geerts.
Volledig scherm
Galeriehoudster Wilma Geerts. © Victor van Breukelen

Verbazing over snelle afwijzing van plan voor eerste Nederlandse Portret Museum

Het Dordtse college van burgemeester en wethouders heeft het plan voor het eerste Nederlandse Portret Museum in de Berckepoort afgewezen.

Volgens b en w is het initiatief van portretschilder en galeriehoudster Wilma Geerts prijzenswaardig, maar niet realistisch. Omdat de Berckepoort voor zeven miljoen verbouwd moet worden, zou een jaarlijks exploitatietekort van ruim negen ton ontstaan. Structurele bijdragen van provincie en Rijk zijn volgens b en w niet te verwachten.

Gewoon Dordt is verrast door de afwijzing en heeft raadsvragen gesteld. De partij wil weten waarom het initiatief in mei kansrijk werd geacht. Ook vraagt ze zich af hoe het college op een tekort van negen ton uitkomt, of de 45.000 jaarlijkse bezoekers zijn meegewogen en waar- om b en w niet met de initiatiefneemster hebben gesproken.

Bedrijfsplan

Ook initiatiefnemer Wilma Geerts is verbaasd over de afwijzing, ruim twee weken na het indienen van het bedrijfsplan. ,,Waarom vraag je mij een bedrijfsplan te schrijven als er toch niet naar gekeken wordt en er niet met mij wordt gesproken?’’, zegt ze. Binnenkort gaat ze alle raadsfracties langs met haar plannen. ,,Ik ben nog niet klaar’’, aldus Geerts.

Het Portret Museum wil schilderijen, tekeningen, mixed media, printtechnieken, beelden, foto's en video/filmportretten tentoon gaan stellen en samenwerken met musea waaronder het Dordtrechts Museum. Ook wil het een eigen collectie opbouwen en jaarlijks de nationale Berckepoort Portret Prijs organiseren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!