Volledig scherm
Blik vanuit de lucht op de toekomstige, tweede vluchtroute. Die loopt onderin, tussen het waterbekken en de elektriciteitsmast, links in de richting van de fietsbrug over het Wantij. Het fietspad moet wel geschikt worden gemaakt voor brandweerwagens. © Cees Schilthuizen

Tweede ramproute voor Staart-Oost bij calamiteit

De fietsbrug over het Wantij in Dordrecht wordt in 2021 vervangen door een breder en steviger exemplaar. Hiermee kunnen brandweerwagens bij een ramp op De Staart-Oost, waar onder meer chemieconcern Chemours zit, de wijk ook via een andere kant bereiken. Nu kan de brandweer het gebied alleen vanaf de Merwedestraat, vanaf de kant van de N3/gevangenis, bereiken.

Voor de aanleg van een tweede calamiteitenroute trekt het college van burgemeester en wethouders volgens de huidige berekeningen ruim 1,1 miljoen euro uit.

Het grootste deel van dit bedrag (680.000 euro) gaat op aan het vervangen van de huidige fietsersbrug, die te smal is voor brandweerwagens om overheen te kunnen. Nog eens 350.000 euro is nodig om ook het fietspad naar de brug aan de kant van de Staart geschikt te maken voor blus- en ladderwagens. Dat pad loopt tussen het spoor van de MerwedeLingelijn en de golfbaan en is ook te krap.

De voorbereidingen van de extra ramproute beginnen volgend jaar en kosten 150.000 euro. De nieuwe brug en daarmee de tweede aanrijroute moet in 2021 gereed zijn.

Wens

Met de extra vluchtroute komt de gemeente onder meer tegemoet aan de wens van de brandweer, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, gemeenteraad én buurgemeente Sliedrecht. Die laatste zit onder de rook van de chemische bedrijven, waarvan Chemours de bekendste is, en drong langer aan op een extra calamiteitenroute ‘om voldoende hulp te kunnen bieden in geval van calamiteiten’.

De Baanhoekbrug richting Sliedrecht werd eveneens genoemd als mogelijke ramproute, maar burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht vond die kans al heel klein. Reden: aanpassen van die brug zou vele malen duurder uitpakken dan het vervangen of aanpassen van de fietsbrug over het Wantij.

Voor bewoners van de Staart-Oost gaat met de tweede route ook een lang gekoesterde wens in vervulling. Al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw hameren inwoners en buurtcomités op het gevaar dat het een keer mis zou kunnen gaan bij Chemours en het voormalige DuPont.

,,We zitten dan als ratten in de val’’, zeiden meerdere woordvoerders in de loop der tijd, verwijzend naar de enige aanrijroute via de Merwedestraat. Als die om welke reden dan ook niet te gebruiken is voor brandweerwagens, kunnen die met geen mogelijkheid op een andere manier op de eventuele plek des onheils komen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!