Twee Amerikaanse vliegtuigbommen uit WOII tot ontploffing gebracht in Dordrecht

VIDEOTwee Amerikaanse vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog zijn donderdagmiddag in Dordrecht tot ontploffing gebracht. ,,Er zat nog 16 kilo springstof in de bommen’’, vertelt de sergeant-majoor die de actie heeft geleid als ploegcommandant van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

De explosieven zijn op een weiland ten zuiden van de Dordtse Kil III onschadelijk gemaakt, op het gebied tussen de Oude Beerpoldersekade en de Rijksstraatweg om precies te zijn. Daar zijn deze fragmentatiebommen zo’n twee weken geleden aangetroffen op een paar honderd meter van de plaats van ontploffing.

Omdat momenteel aan de nieuwe afrit van de A16 naar de N3 wordt gewerkt, is in de omgeving onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van bommen. Een speciaal team van Defensie heeft tijdens dat onderzoek de twee explosieven aangetroffen.

,,Op beide bommen zat de ontsteker er nog aan. Ze stonden op scherp. Daarom zijn de ontstekers eerst gefixeerd, zodat we ze veilig konden vervoeren naar de ontploffingsplek. Wanneer zo'n bom inslaat zijn de gevolgen niet te overzien. Als een fragmentatiebom ontploft dan vliegen de scherven in het rond’’, legt de ploegcommandant van de EOD uit.

Op de ontploffingsplek zijn de bommen in een kuil gelegd en afgedekt met een flinke laag zand. Daarna zijn de explosieven onschadelijk gemaakt.

Bommen tot ontploffing gebracht in Dordrecht
Volledig scherm
Bommen tot ontploffing gebracht in Dordrecht © Fotopersburo Busink

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!