Zo moet de Kerkstraat in Hendrik-Ido-Ambacht er uit gaan zien
Volledig scherm
Zo moet de Kerkstraat in Hendrik-Ido-Ambacht er uit gaan zien © Gemeente H.I.Ambacht

Trucks gaan in de ban op de Ambachtse Kerkstraat

De Kerkstraat in Hendrik-Ido-Ambacht wordt afgesloten voor vrachtverkeer. Bovendien worden maatregelen getroffen om de weg veiliger te maken voor fietsers en voetgangers.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Bewoners klagen al geruime tijd over het vrachtverkeer, zeker sinds op de Veersedijk éénrichtingsverkeer ingevoerd werd. De weg is nauwelijks berekend op grote voertuigen. Het zware verkeer veroorzaakt bovendien scheuren in huizen en lawaai.

In samenspraak met de bewoners heeft de gemeente nu een plan gemaakt om daar verandering in te brengen. Vrachtwagens worden verboden tussen de Veersedijk en de Graaf Willemlaan. Bestemmingsverkeer blijft wel toegestaan.

Fietsstroken

Waar de weg nu tussen trottoirs twee gewone rijstroken voor alle weggebruikers heeft, blijft er nog maar eentje over. Aan weerszijden worden rode fietssuggestiestroken aangelegd. Ter hoogte van het Ambachtsepad (het bruggetje naar Rijsoord), wordt het al bestaande zebrapad op een verhoging gelegd. De maximumsnelheid blijft 50 per uur.

Op lange termijn zou het asfalt bovendien vervangen kunnen worden door klinkers. Daarmee zou de weg qua sfeer aan kunnen sluiten bij het Havenhoofd en het Kerkplein.

Waaltje aantrekkelijker maken

Burgemeester en wethouders, die het plan ook vinden passen bij ideeën om het Waaltje aantrekkelijker te maken, zijn van plan in de tweede helft van dit jaar aan het werk te beginnen. De klus zou dan in de loop van 2021 geklaard kunnen zijn.