Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tot anderhalf jaar cel voor leden van Papendrechtse wietbende

Voor grootschalige wietteelt, oplichting met autoverzekeringen, wapenbezit en witwassen van crimineel geld zijn een Papendrechter, twee van zijn zonen en een huisvriend woensdag veroordeeld tot cel- en werkstraffen.

Naar schatting een miljoen euro harkte ‘het familiebedrijf’ binnen met verzekeringsfraude via katvangers en de wietteelt in woningen en bedrijfsloodsen in Alblasserdam, Ridderkerk, Sliedrecht en Rotterdam. Stroom en water voor de hennepkweek werd illegaal afgetapt. ,,Jullie denken, lijkt het: ‘Ik doe gewoon waar ik zin in heb.’ Een stel cowboys waren jullie, die in hun eigen wereld leven en zich niet aan wetten en regels hoeven te houden’’, merkte de rechter eerder op.

Twee mannen die al eerder waren veroordeeld voor het telen van wiet kregen respectievelijk 21 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk, en 18 maanden cel. Tegen de twee waren gevangenisstraffen geëist van veertig en dertig maanden. De straffen vielen lager uit, omdat hun betrokkenheid niet bij alle wietplantages kon worden bewezen.

Auto's, Rolexen en geld

De niet eerder veroordeelde vader (69) en een van zijn zoons zijn veroordeeld tot 189 dagen celstraf, waarvan 90 voorwaardelijk, en 160 uur werken en 3 maanden cel voorwaardelijk en een werkstraf van 180 uur. Voor hun aandeel eiste de aanklager onlangs 25 en 3 maanden ‘zitten’. De twee, waarbij meerdere luxe auto's in beslag zijn genomen, hadden officiële bedrijfjes, die als dekmantel dienden voor de mega-geldstromen. Bij pa thuis in Papendrecht haalde de politie vorig jaar een plastic tas met 16.000 euro uit een slaapkamerkast en meerdere Rolexen.

Justitie heeft aangekondigd de enorme criminele winst te zullen ontnemen. Nadat politie de Papendrechtse bende vorig jaar in beeld kreeg, zijn peilbakens onder de auto's van de verdachten geplaatst, hun telefoongesprekken afgeluisterd en observaties uitgevoerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!