Volledig scherm
Solar Sport One race. © Ydwer van der Heide

Teams van over de hele wereld racen tegen elkaar op het Wantij

Op hoge snelheid over het water zoeven en je tegenstanders voorblijven, op zonne-energie. Dat is de Solar Sport One race. Zowel op vrijdag 6 als zaterdag 7 september zijn er wedstrijden in het water van het Wantij met de pijlsnelle zonneboten.

Solar Sport One is een internationaal evenement, vergelijkbaar met het 'broertje' op de weg, de World Solar Challenge. In totaal 21 teams nemen het in Dordrecht tegen elkaar op, op het water van het Wantij. ,,Het zijn teams van over de hele wereld: Indonesië, Turkije, Duitsland en Polen”, somt Chief Solar Officer Marcelien Bos-de Koning op. Ook doet er aantal Nederlandse teams mee. ,,Het overgrote deel is student, van zowel hbo als universitaire studies, en een aantal teams is afkomstig van bedrijven.”

De wedstrijd is Dordrecht is de finale van de wereldkampioenschappen van dit seizoen. Er zijn vier verschillende onderdelen, verspreid over de twee dagen van het nieuwe evenement Flow Drechtsteden. Vrijdag staan de Time Trial en Sprint Competition op het programma. Bij eerstgenoemd onderdeel moeten de boten zo snel mogelijk een bepaald parcours afleggen. Bij de sprint nemen de deelnemers het in tweetallen tegen elkaar op, om de snelste tijd te varen.

Zaterdag wordt er nog een keer een Time Trial gevaren en wordt de wedstrijd afgesloten met de zogenoemde Match Race. De zonneboten nemen het dan nog één keer tegen elkaar op. In een knock-out fase zijn er per race twee boten die via een parcours zo snel mogelijk bij de finish moeten komen.

Wethouder Maarten Burggraaf blikt alvast vooruit op de volgende editie van Flow: ,,Hoe gaaf zou het zijn als leerlingen van Da Vinci volgend jaar ook mee zouden kunnen doen aan de Solar Race. Of als ze hun eigen zonneboot zouden gaan maken.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!