Tarief warmtenet stijgt explosief: ‘Ik gebruik nu de airco om het huis te verwarmen’
Afval- en energiebedrijf HVC heeft de tarieven voor het warmtenet in Dordrecht met 63 procent verhoogd. Bewoners zijn onaangenaam verrast, maar het bedrijf zegt niet anders te kunnen.
Huishoudens gaan dit jaar 39,49 euro betalen voor elke gigajoule warmte die ze verbruiken. Vorig jaar was dat nog 24,23 euro. Een tarief dat al enkele jaren min of meer hetzelfde was en licht daalde. Omdat elk huishouden van de overheid 265 euro compensatie krijgt op de energiebelasting, blijft de tariefstijging voor aangesloten woningen beperkt tot zo’n 11 tot 17 euro per maand, heeft HVC berekend. Huishoudens met lage inkomens krijgen van de gemeente nog eens 200 euro extra compensatie.
Toch valt de verhoging zwaar, met name bij de oudere bewoners van het appartementencomplex aan het Vogelplein. ,,Veel mensen hier hebben alleen AOW en dan is een verhoging, die kan oplopen tot 200 euro per jaar extra, heel veel geld”, zegt bewoner Ad de Zeeuw. ,,Bovendien krijg ik die 265 euro terug van Eneco voor mijn stroom en niet van HVC. Als je een warmtenet hebt denk je, gelukkig, ik ben van het gas af, maar dit is niet veel goedkoper.”
Alternatieven
Zijn overbuurman aan de Bankastraat denkt er net zo over. Volgens hem is het probleem van het warmtenet dat je niet kunt overstappen naar een andere aanbieder. ,,Ook niet als je net als wij vaak storingen hebben en dan urenlang met lauw water zit”, vertelt hij. ,,Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven, maar een warmtepomp is nog te duur. Daarom gebruik ik nu de airco om het huis te verwarmen.”
Het warmtenet in Dordrecht is inmiddels 22 kilometer lang. Er zijn 10.000 woningequivalenten op aangesloten, waarvan zo’n 6000 woningen. Daar komen er nog 30.000 in de regio bij.
Nieuwbouwwijken worden standaard op het net aangesloten. Zo ook de wijk Valkhorst in het Leerpark. Bewoonster Denise de Man – Thompson was daar van het begin af aan op tegen en wilde dat er naar alternatieven als geothermie en warmtepompen werd gekeken. Nu is de forse tariefsverhoging het gesprek van de dag in de buurtapp. ,,Dit valt niet goed in de buurt”, zegt ze. ,,Je krijgt dit in je mik geworpen en je bent eraan gebonden. In december hebben we bijvoorbeeld vier keer geklaagd over een storing en geen reactie gehad, maar je hebt geen keus. Je staat machteloos.”
Alle warmtebedrijven in Nederland hebben hun tarieven moeten verhogen. Wij hebben er alles aan gedaan om die prijsstijging zo beperkt mogelijk te houden
De bewoners hopen dat de gemeente als aandeelhouder van HVC iets aan de tariefstijging kan doen. De VVD trok daarover begin dit jaar al aan de bel toen het de prijsverhoging zag aankomen.
Volgens HVC is de tariefstijging beperkt gebleven en blijft de prijs per gigajoule ver onder het maximum van 53,95 euro, die de ACM heeft bepaald. HVC moet zijn prijzen wel verhogen, want als de gasprijs stijgt krijgt het minder SDE-subsidie voor zijn warmteproductie in de afvalovens aan de Baanhoekweg. Het bedrijf verdient er dus niets aan.
,,Alle warmtebedrijven in Nederland hebben hun tarieven moeten verhogen. Wij hebben er alles aan gedaan om die prijsstijging zo beperkt mogelijk te houden”, zegt manager warmtelevering Robert Crabbendam van HVC. Verder zijn volgens hem de kosten van het leidingnet gestegen van 1 naar 2 miljoen euro per kilometer en moet ook HVC soms gas bijstoken via ketels in containers.
Behalve woningen zijn in Dordrecht ook grote gebouwen zoals Kunstmin of het Albert Schweitzerziekenhuis op het warmtenet aangesloten. Krijgen die ook een forse tariefstijging? Nog niet, want die hebben langdurige contracten waarbij de prijs is vastgelegd, laten hun woordvoerders weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Feyenoord kijken in de kroeg en op Hemelvaartsdag bijkomen van de spanning... en de biertjes
Zo massaal als in Rotterdam waar horeca-ondernemers van de finale van de Conference League, waarin Feyenoord woensdag speelt tegen AS Roma, een groot publieksfeest willen maken, komen kroegbazen in Dordrecht en omgeving niet in de benen. Maar her en der wordt zeker geprobeerd er een lekker voetbalfestijn van te maken. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Verhoogde energietarieven Sportboulevard doorbelast aan verenigingen: ‘We worden niet juist behandeld’
Het water komt sportverenigingen die gevestigd zijn in de Sportboulevard in Dordrecht tot aan de lippen. Nu bekend is geworden dat de huurtarieven met bijna 11 procent zijn gestegen, hoopt gymnastiekvereniging DVO dat de gemeente alsnog ingrijpt. ,,We worden niet juist behandeld.” -
PREMIUMVAN DE STRAAT
Boomverzorger Martin (50) lapt zieke bomen in Dordt op: ‘Een boom is net een mens’
Fotograaf Maartje Brockbernd loopt wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwam ze boominspecteur Martin van der Stelt (50) tegen op de Campanula in Dordrecht.
-
Prijsvraag voor opening winkelcentrum Walburg: uit hoeveel stenen is het parkeerterrein gemaakt?
Na ruim twee jaar is de vernieuwde buitenruimte bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht klaar. Dat wordt op 15 juni feestelijk gevierd. Zo is er een prijsvraag bedacht voor het winkelend publiek: hoeveel stenen zijn er gebruikt voor het parkeerterrein van winkelcentrum Walburg? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMRechtszaak
Voor ‘kutneger’ uitgescholden vader zelf voor de rechter: ‘Hij probeerde me te wurgen’
Een agent schold hem bij zijn arrestatie uit voor ‘kutneger’ en kreeg 250 euro boete, maar maandag stond S.M. (46) zelf terecht voor het incident dat voorafging aan deze ‘heftige belediging’. Samen met zijn 19-jarige zoon zou hij agenten ernstig hebben mishandeld. ,,Ik kon niet begrijpen waarom één woord belangrijker werd gevonden dan het geweld dat ons was aangedaan’’, vertelde een gemolesteerde politievrouw van de politie-eenheid Rotterdam tijdens de strafzaak.