Naeim Safaye vluchtte op 17-jarige leeftijd met zijn familie weg uit Syrië. Nu volgt hij in Nederland een opleiding tot radiodiagnostisch laborant.
Volledig scherm
PREMIUM
Naeim Safaye vluchtte op 17-jarige leeftijd met zijn familie weg uit Syrië. Nu volgt hij in Nederland een opleiding tot radiodiagnostisch laborant. © Victor van Breukelen

Syrische vluchteling Naeim (22) ging van Aleppo naar Ambacht en werkt nu in het ASz

Vijf jaar geleden vluchtte Naeim Safaye met zijn ouders en broertje weg uit Aleppo, Syrië. Hij was toen 17. Vanuit een stad in puin kwam hij terecht in het kalme Ambacht. Een ander land, een andere taal. Zijn droom om arts te worden viel in duigen. Maar opgeven? Dat is niets voor hem. En dus volgt hij nu een opleiding tot radiodiagnostisch laborant.

Wie naar Naeim kijkt, ziet een zelfverzekerde ambitieuze jongen van 22. Niets verraadt dat hij nog niet zo lang geleden huis en haard achter moest laten om te vluchten voor de oorlog in zijn land. Tot hij begint te vertellen. Dan stromen de woorden - in perfect verstaanbaar Nederlands - uit zijn mond. Hij vertelt met passie, in de hoop te inspireren, over wat hij allemaal heeft meegemaakt en bereikt. En dat is niet niks.

  1. Gigantische muurschildering op De Gravenhorst: ‘Het wordt een uitdaging’
    PREMIUM

    Giganti­sche muurschil­de­ring op De Graven­horst: ‘Het wordt een uitdaging’

    Een reusachtige muurschildering van 11 bij 9 meter met daarop twee kinderen die door een sleutelgat kijken naar een foto uit 1903. Daarmee wordt volgende maand de kopgevel van wooncomplex De Gravenhorst in Dordrecht versierd. Het is het slotstuk van de ingrijpende renovatie van het gebouw, maar voor restauratieschilder Inge Modderkolk de eerste buitenmuurschildering van dit formaat. ,,Het wordt een uitdaging’’, vertelt ze.