Fietsers wachten aan de Merwekade op de Waterbus om vervolgens naar Papendrecht te gaan
Volledig scherm
Fietsers wachten aan de Merwekade op de Waterbus om vervolgens naar Papendrecht te gaan © Jacolijn Groesbeek

Swets uit Zwijndrecht neemt waterbus Drechtsteden-Rotterdam over

Het Zwijndrechtse bedrijf Swets ODV Maritiem heeft de aanbesteding van de waterbus Drechtsteden-Rotterdam gewonnen. Swets, dat onder meer ook verantwoordelijk is voor de waterbus in Antwerpen en het veer Kop van ‘t  land tussen Dordrecht en Werkendam, gaat vanaf 2022 varen met nieuwe schepen. 

Een belangrijk deel daarvan vaart zonder uitlaatgassen te produceren. De nieuwe schepen krijgen rolstoeltoegankelijke toiletten. Ook krijgen ze oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Een eerdere aanbesteding mislukte doordat geen enkel bedrijf op de voorwaarden van de provincie Zuid-Holland wilde varen. Volgens de provincie zijn er nu toch belangrijke punten gescoord. Zo behoudt Sliedrecht zijn waterbusverbinding en komt er een nieuwe, directe verbinding tussen Zwijndrecht en Papendrecht.

Kinderdijk hele jaar door bereikbaar

De molens van Kinderdijk worden het hele jaar door over water bereikbaar vanuit Rotterdam. De lijn Dordrecht-Rotterdam krijgt een nieuwe halte Rivium in Capelle aan den IJssel. Een lijn naar Streefkerk, Lekkerkerk en Schoonhoven, zoals gemeenten Molenlanden en Krimpenerwaard graag zouden zien, zit er echter vooralsnog niet in.

De nieuwe concessie geldt voor een periode van acht jaar. Als Swets aan het eind daarvan volledig zonder uitlaatgassen vaart, kan ze met nog eens zeven jaar worden verlengd.

Overigens had de huidige exploitant, een gezamenlijk bedrijf van Arriva en rederij Doeksen, ook wel verder willen varen. Dat bedrijf heeft nog drie weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de gunning aan Swets.